„Mám odehráno hodně utkání a minut a s každým dalším zápasem mi roste sebedůvěra," říká dvaadvacetiletý záložník Jakub Plšek pro klubový web.

Paradoxem je, že to Plškovi začalo více střílet až ve chvíli, kdy se na hřišti posunul více dozadu.

Post podhrotového hráče po Ordošovi totiž zaujmul Petr a Plšek s Houskou hrají dva klasické střední záložníky.

„Musím říct, že jsme hodně zlepšili komunikaci na hřišti s Kubou i Hausim, výborně se tam doplňujeme. V tom, kdo chodí dopředu, se střídáme, protože někdo musí zůstat v prostoru na odražený balon. A jeden tam vždycky chodí. Že si mě to párkrát našlo, je pěkné," těší ho.

V předloňské postupové sezoně nasázel Plšek deset gólů, tehdy však byla situace jiná hned ze dvou důvodů.

„Měl jsem myslím šest penalt nebo kolik, jsem rád, že teď dávám góly i ze hry. Navíc jsem hrál na jiné pozici, než nastupuju teď. Mám víc odehráno, věřím si víc než před dvěma lety," vysvětluje Plšek.

Blonďatý středopolař si na začátku sezony postěžoval, že Sigma potřebuje, aby se jí střelecky chytili i útočníci.

A spoluhráči ho vyslyšeli, Chorý je se šesti brankami na třetí příčce. Výhru ve Vítkovicích zase zařídil Yunis. Hanáci mají ještě dva duely na to, aby si statistiky případně vylepšili.

„Porazit Prostějov doma je povinnost, nebudeme si nic nalhávat. A pak s Baníkem to už bude taková krásná tečka za podzimem. Na ten zápas se všichni těšíme, chystáme se na něj," dodává Plšek.

DVA ZÁLOŽNÍCI, DVA ÚTOČNÍCI

Spolu s Plškem je mezi nejlepší čtyřkou snajprů ještě jeden záložník – stejně starý Nicolas Šumský z Frýdku-Místku. Bývalý mládežnický reprezentant a velký talent, který prošel Monakem, River Plate či Parmou, táhne MFK ze spodních pater tabulky.

„Trochu jsem si to urovnal v hlavě a toto je první štace, kde cítím pohodu i na duši. Vypadá to, že by to zase mohlo být ono. Hlavní je, že je tady výborná parta. Chodíme ven na kafčo a opravdu spolu jako tým žijeme," pochvaluje si Šumský další restart své kariéry.

Čeřit vody v tabulce střelců začal v posledních týdnech i opavský Tomáš Smola.

Vytáhlý forvard se blýskl zejména hattrickem do sítě Třince, který sedmadvacetiletý hrot stihnul za devatenáct minut.

„Šlape nám to dobře, dřeme, makáme a dáváme góly. Jinak mi ale o tabulku střelců moc nejde. Důležitý je úspěch týmu," konstatuje letní posila z Ústí nad Labem.

„Doufám, že ligu vykopu s Opavou. Proto jsem do ní šel," dodává ambiciózně Smola, jehož čeká po konci podzimu artroskopie kolene.

Posledním osmigólovým mužem FNL je Alexander Jakubov z Varnsdorfu, který má podobně jako Šumský velmi zajímavou historii.

Prošel Interem Bratislava, rakouským Hornem, pražskou Spartou či slavným FC Porto, kde párkrát trénoval i s áčkem po boku Hulka či Bruna Alvese.

„Největší fotbalový zážitek, něco nepopsatelného, splněný sen!" chrlil superlativy.

Přes Žatec, Senici a Vlašim však nakonec skončil ve Varnsdorfu, přestože se mluvilo o angažmá na Maltě či v Polsku.

V pětadvaceti má však Jakubov stále vše před sebou, musí však hrát v útoku. Ne na stoperu, kde zaskakoval v posledním vítězném utkání proti Opavě.

„Potřebovali jsme mít vzadu výšku, hrál jsem to poprvé, ale zvládli jsme to skvěle," smál se 193centimetrový fotbalista.

Jakub Plšek

Jakub Plšek (vpravo)Zdroj: DENÍK/Stanislav HeloňaO jeho talentu se vědělo dlouho. Zdá se, že jej však až nyní naplno rozvinul. Má své místo vedle Housky, které mu sedí. I ze zadní pozice se přitom Plšek umí dostat do koncovky jako málokdo. Navíc pálí oběma nohama i hlavou.

Tomáš Smola

Slezský FC Opava – FK Fotbal Třinec 4:0Zdroj: DENÍK / František GélaDůrazný útočník měl v létě pět druholigových nabídek, ale vybral si tu opavskou. Přestoupil z Ústí nad Labem a zdá se, že našel novou motivaci. Pod trenérem Romanem Skuhravým předvádí SFC výborný fotbal a Smola střílí góly.

Nicolas Šumský

Hrával za vršovické Bohemians, teď se Nicolas Šumský chystá na hostování do Banské Bystrice.Zdroj: ČTK/Vít ŠimánekTechnický fotbalista šel do Frýdku-Místku především kvůli kouči Leoši Kalvodovi, jak sám přiznal. I po jeho odchodu však Šumský válí a podceňovaný MFK se drží v klidném středu tabulky. Má stálé místo ve středu záložní řady.

Alexander Jakubov

ALEXANDER JAKUBOV je zatím nejlepším střelcem Varnsdorfu.Zdroj: DENÍK/Jaroslav ZemanVysoký forvard není prototypem klasického bijce, disponuje velmi dobrou technikou, které se přiučil v portugalském FC Porto. Je pravděpodobné, že o něj v zimě bude zájem z nejvyšší soutěže. Jakubov by však rád do zahraničí.