„Měl jsem v plánu, že se se Sigmou zachráním a odejdu se vztyčenou hlavou, bohužel se to nepovedlo," říkal se slzami v očích.

Byl jste u obou sestupů. Který byl horší?
Bolí to asi stejně. Už před dvěma lety to bylo hrozné, to jsem si říkal, že už to nikdy nechci zažít. Bohužel se to stalo. Nikomu bych ty pocity nepřál, protože Sigma je pro mě srdcová záležitost. Mohl jsem tomu taky více pomoct.

Kde byl největší problém?
Možná nám někdy chyběla taková bojovnost, jakou jsme předvedli v posledních dvou zápasech. A taky možná rozhodl i ten zápas na Slovácku, kde si to někdo pohlídal… Oni si musí sáhnout do svědomí, podívat se do zrcadla a říct si, že jsou bez nějaké viny. Jestli si to řeknou, jsou to borci… To už my neovlivníme.

Čím to bylo, že jste v Uherském Hradišti i v deseti předvedli lepší výkon než ve většině jiných venkovních utkáních?
Nevím no… Šlo nám to spíš doma, kdy už jsme hráli úplně o život. Venku jsme měli body urvat, ale nedařilo se. Na Slovácku jsme si věřili, že budeme bodovat, ale tam to byla katastrofa.

Šéf Lébr říkal, že odejde třináct hráčů. Budete pokračovat i ve druhé lize, nebo se budete poohlížet po jiném angažmá?
Těžká otázka. Vůbec nevím, co bude. Jsem pod sestupem hodně podepsaný i já, protože mé výkony ze začátku nebyly optimální. Moc mě to mrzí. Asi bude čas to všechno promyslet, ale teď je to pro mě těžké. Měl jsem v plánu, že se se Sigmou zachráním a odejdu se vztyčenou hlavou… (slzy v očích) Pár kluků tady asi nezůstane, ale doufám, že se Sigma zase rychle vrátí. Liga tady prostě musí být. Je mi líto i těch mladších hráčů, mohli udělat nějaký velký přestup.

Takhle to budou mít těžší?
Mohou sice pořád udělat větší přestup, ale rok ve druhé lize není žádná sranda. Je to hrozné. Fotbal je tam úplně jiný, to není jak v lize. Možná proti vám nejdou tak rozhodčí, ale je to úplně jiné, o bojovnosti. Pro technické hráče to není moc šálek kávy.

Sigma vyhrála 6:0, přesto sestupuje.

Olomoucký odchovanec Jan Navrátil sestup obrečel. V sobotu ho utěšoval i protihráč Tomáš Vondrášek. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Nepůsobili jsme jako tým

Nicméně vy jste závěru sezony chytil výbornou střeleckou formu, navíc jste každý zápas naplno odmakal, což fanoušci ocenili. Jste spokojen aspoň s tím?
Fotbal není jenom o bojovnosti, je o i o té nadstavbě. Patřím už mezi ty starší hráče a nebylo to moc dobré. Cítil jsem to na sobě, ale chtěl jsem to nahradit tou bojovností a vždycky tam nechat všechno, i když se nedařilo. Je to pro mě hodně těžké.

Občas se proslýchalo, že vztahy v kabině nebyly úplně skvělé, že to občas zajiskřilo mezi mladými a starými. Je to pravda?
Na kabinu nemůžu nic říct, rozhoduje se na hřišti a tam jsme kolikrát nepůsobili jako tým. To je to nejhorší, co mohlo být. Asi jsme si uvědomili pozdě, že musíme držet a táhnout za jeden provaz. To bylo až na Slovácku. Je to obrovská škoda pro Olomouc, protože se ukázalo, že i v tak důležitém utkání jsme dokázali hrát pěkný fotbal. Soupeř byl asi unavenější, ale my jsme je dostupovali a přehrávali. Kdybychom takhle hráli celou sezonu, sestup by nebyl.

Ví se, že jste velcí kamarádi s jabloneckým Martinem Pospíšilem. Věřil jste, že dá Baumit do zápasu s Příbramí všechno?
Já jsem byl asi před dvěma týdny v Jablonci a ti hráči byli přesvědčení o tom, že chtějí, aby spadla Příbram. Ale nemůžeme spoléhat na jiný tým, zavařili jsme si to sami a nemůžeme nikomu nic vyčítat. Ale věřil jsem jim hodně, čekal jsem, že tam něco spadne. Jedna střela na branku je asi málo, ale to není náš problém. Měli jsme vyhrát doma s Příbramí, když jsme vedli ještě chvilku před koncem, ale pak jsme dostali tři góly. Kdybychom to zvládli, tak jsme teď slavili a byli šťastní.