Ve své kariéře zažil Michal Kovář desítky zimních příprav, málokterá byla však pro ostříleného matadora tak náročná jako ta letošní. Není se čemu divit, léta přibývají a když se k tomu připočte dlouhé zranění…

„Prvních čtrnáct dní pro mě bylo hodně krutých. Sice jsem předtím trénoval pravidelně sám, chodil jsem přes Vánoce i po Novém roce do posilovny a na kolo, takže jsem připraven nějak byl, ale když vlezete na hřiště a začnete s míčem, tak je to obrovský skok," vysvětluje muž se zkušenostmi z německé Bundesligy.

„Hráli jsme nějaké hry a já jsem byl totálně zabrzděný. Sedlo (Roman Sedláček, hlavní trenér FK Mohelnice) mi říkal: Ty jo, na tobě je vidět, jak nestíháš. Odpověděl jsem, že vím, přiznávám, že jsem všude pozdě, ale ať vydrží, že se do toho dostanu," říká Kovář.

A zlepšení a pozvolný návrat do herní formy skutečně příchází.

„Už je to lepší, mám za sebou všechny tréninky, odehrál jsem celý zápas, všechno absolutně bez nějakých problémů a úlev. Ještě jeden týden bude takový náročnější, ale pak už se to bude ladit spíš herně, takže to musím ještě zmáknout, vydržet a myslím, že by to mělo být dobré," nepochybuje mistr Evropy do šestnácti let.

Trápí se s umělkou

Hůř už se Kovář vyrovnává s umělou travnatou plochou, která pro klouby fotbalistů znamená velké nebezpečí.

„V mém věku je pro kolena umělka špatná, trápím se s tím. Na druhou stranu musím říct, že samotné koleno vůbec necítím. Bál jsem se toho pohybu, ale zatím všechno drží, což je důležité. Pobolívá jen to okolo, ale v tom nejsem jediný, ostatní tak samo. Ale vždycky je potom důležitá rehabka, zaledovat, večer si napustit vanu, někdy dát perličkovou koupel a mazat se každý den," dodává recept na fotbalovou dlouhověkost a vzápětí raději se smíchem upřesňuje: „Samozřejmě mazáním myslím tu nohu, alkohol neexistuje!"

Velí mohelnickému béčku

Kromě role hráče Kovář nadále velí i mohelnickému B-týmu, který je po podzimu na třináctém místě krajského přeboru.

„Pomaličku se scházíme. Ze začátku nás bylo osm, teď je nás deset až dvanáct. Odehráli jsme jeden zápas s Holicí B, a to velmi slušně, nastříleli jsme čtyři góly, s čímž jsme měli na podzim problém, protože víc než dva jsme snad nedali. A měli jsme i další šance," těší držitele trenérské licence A, který má svém kádru pouze fotbalisty, kteří již v Mohelnici působili.

„V béčku mám kluky, kteří se vrátili z hostování. A to stačí, ani jsem nikoho nesháněl, protože za nás opět budou chodit áčkaři, kteří nebudou mít takové herní vytížení. Takhle to u nás funguje dobře. Nechtěl jsem nikoho odněkud přetahovat, hrají za nás místní kluci, což je správné, než aby někdo dojížděl a ještě by určitě nechtěl hrát zadarmo," konstatuje Kovář.

Jedno překvapivé jméno však béčko přece jen doplnilo.

„Novou tváří je Vašek Plný, který mi doposud pomáhal s trénováním. Chodíme spolu cvičit a přemluvil jsem ho do hraní. Schválně říkám nová tvář, protože jestli bude posilou, to se uvidí až v průběhu jara," směje se.

„Ale dělám si srandu, odehrál poločas za béčko a myslím, že to na první zápas zvládl velmi dobře. Takže uvidíme, ale máme další alternativu na levou stranu," uzavírá Michal Kovář.