Jak předjímal, tak se stalo. I z tohoto důvodu přišel po sobotním zápase mezi novináře a bez větších emocí ochotně mluvil o tom, proč Hanáci po dvou letech zase sestoupili.

„V koncovce jsme tam soupeřili s mužstvem, které prostě sestoupit nemohlo. Po tom, co předvedl rozhodčí Zelinka v Uherském Hradišti, jsem věděl, že padáme. Byli jsme určení," nebál se na rovinu říct čtyřiapadesátiletý byznysmen.

Máte vysvětlení, proč Sigma po dvou letech opět spadla?
Důvody byly dva. Jeden byl samozřejmě to, že jsme neuhráli body a že jsme v některých zápasech předvedli špatné a nesoustředěné výkony hlavně v závěru. A druhý? Kdo jste byl na Slovácku, tak jste to viděl. Rozhodčí Zelinka to předvedl v plné nádheře. Po tom zápase jsem přesně věděl, že padáme, protože tohle přece nemůže předvést rozhodčí s mezinárodní ambicí. Včetně pomezních. Předvedli takovou hanebnost, že bylo jasné, že nebudeme bodovat. I domácí diváci se tomu smáli a řvali, ať pískají pořádně, že nepřišli na komedii. Přitom fandili svému týmu, takže asi není něco v pořádku…

Jak si to vysvětlujete?
Je to systémová záležitost. Byli jsme určení, že sestoupíme, a sestoupili jsme. Ale trošku jsme si to zapříčinili tím, že jsme na začátku neuhráli body a motali jsme se na konci. Ten systém začíná být se vším všudy zvrácený. Viděli jsme opilého rozhodčí v Příbrami, ale to je ostuda jen toho jednoho rozhodčího, já se bavím o systémovém poškozování některých týmů. A my majitelé, kteří do toho vkládáme své peníze, je ještě obměňujeme. To je hrozné. Dostávají peníze za to, že plní příkazy někoho jiného. Strašidelné.

Proč si myslíte, že jste byli určeni zrovna vy, že sestoupíte?
Protože v koncovce jsme tam zbyli s mužstvem, které prostě sestoupit nemohlo. To je jednoduché.

Co konkrétně myslíte tím systémem?
Prostě byli rozhodčí na tom hřišti asi někým řízení. Nebudu nikoho jmenovat, ale někým prostě řízení byli. Když udělá chyby rozhodčí, který to moc neumí, tak člověk řekne: „Dobře, udělal chybu." Tady se třeba rozhodčímu vytýkala neodpískaná ruka proti Spartě, ale byla to jediná chyba v zápase a já můžu věřit tomu, že to třeba neviděl. Ale Zelinka? Patnáct chyb v zápase včetně čtyř puštěných ofsajdů během pětadvaceti minut. To není náhoda, ale systémová záležitost.

Od koho tedy dostal příkaz?
To se zeptejte rozhodčího Zelinky. Ale teď řeknu něco, co by měli slyšet ostatní spolumajitelé klubů. My přece nemůžeme platit takové lidi. Zelinky a podobné. My jim dáváme peníze, oni tam žádné peníze nepřináší. A my budeme v jejich područí, jak to všechno dopadne? To je úplně zvrácené. Oni by měli být těmi, kdo se bude co nejvíc snažit.

Zelinka se nesnažil?
Já o něm vím, že umí pískat. V tom je ta zrůdnost. Nás proti Slavii pískal mladý rozhodčí, který nepískl penaltu, ale jinak zápas odřídil dobře, nemůžu mu nic vyčíst. S tím, že neměl odvahu písknout penaltu, se dá smířit. Ale nedá se smířit s x chybami v jednom utkání. Nechci to pořád vracet jen na to Slovácko, ale kdo tam byl, tak to viděl. A kdo trošku fotbal vnímá, viděl, že hlavní rozhodčí s pomezními od první minuty řídili zápas tak, že jsme neměli šanci vyhrát.

Hanba českého fotbalu

Nicméně jste odehráli dalších devětadvacet utkání…
Ano, proto to neuvádím jako hlavní důvod. V některých zápasech jsme prostě hráli špatně, hlavně zpočátku. Nemůžu svádět sestup na výkony rozhodčích. Třeba na Dukle nebo v Brně jsme hráli ostudně. Ale pak odehrajeme dobrý výkon na Slovácku a rozhodčí nás nepustí k tomu, abychom to dokončili.

Co máte konkrétně na mysli?
Pošle nás do deseti, pak vyrovnáme, tak uzná gól na 2:1 po faulu… To je pořád dokola. Hlídal to utkání se vším všudy. Měl nastavit minimálně čtyři minuty, ale nastavil dvě a po padesáti vteřinách utkání ukončil… To jsou takové drobnosti. Když jsme mohli útočit a mít výhodu, tak to přerušil a vracel zpátky. A to je rozhodčí, který má být na mezinárodní listině. Kde to jsme, pane bože? To je hanba českého fotbalu. On to umí, ale dělá to záměrně. Kdyby byl mladý začínající, tak to není záměrné a řízené. Kdežto Zelinka řídil zápas na něčí pokyn.

Dokážete pojmenovat, kdo je tedy tím škůdcem českého fotbalu? Jestli rozhodčí, nebo někdo nad nimi?
Teď v emocích to jmenovat nebudu, ale pak si s novináři rád sednu. Myslím, že je to na delší rozbor, abych přinesl fakta. Mluvit o něčem bez důkazů je zbytečné. Rozhodčí Zelinka byl nasazen na poslední zápas, kdy jsme před dvěma roky hráli o udržení a nepředvedl tak děsivý výkon jako na Slovácku, i když nám v závěru upřel jasnou penaltu. Zelinka pískal i Duklu v Příbrami. A to, co dukláci vyprávěli, mě taky chladným nenechává. A na Slovácku to bylo děsivé… Vracím se pořád ke stejnému jménu, protože to je člověk, co to umí. Poslat tam někoho, kdo to neumí, vyznívalo by to trapně.

Jste schopen ty důkazy přinést?
Uvidím, nepředjímám. Pokusím se seřadit fakta dohromady, nebudu střílet slepými. To nemám zapotřebí. Pořád ještě mám možnost, že řeknu, že končím a nebudu do toho dávat ani korunu. A třeba mě budou následovat ostatní spoluvlastníci klubů. A co pak udělají ti paraziti? Když nebudou peníze, tak odejdou. To jsou totiž lidi, kteří chtějí jen peníze, jim nejde o fotbal jako takový.

Příbram to odležela, jsou chytří

Mluvil jste o špatných výkonech, nicméně Sigma v domácích zápasech, a Teplice toho byly důkazem, ukázala, že umí hrát na nejvyšší úrovni. Co tedy bylo špatně?
To fakt nevím. Když vidím výkon s Teplicemi a výkon na Dukle… Tam vedle mě sedělo hodně známých a říkali mi, že tohle není prvoligové mužstvo. A měli pravdu. Na druhou stranu jsme měli patnáct zápasů rozehraných na body a nezískali jsme žádný. Nebo dokonce jsme měli zápasy rozehrané na vítězství, ale nebodovali jsme. Se Slavií doma jsme vedli dvanáct minut před koncem, ale nedotáhli to. Příbram to v Jablonci odležela deset minut na trávníku, protože jsou zkušení a chytří. To, že použijí na hřišti legální zbraň, není nic špatného. Rozdrobí čas a nepustí soupeře do tlaku. My jsme to nedělali, chtěli jsme hrát fotbal za každých okolností a to se nám vymstilo. Body, které jsme ztratili v těchto zápasech, teď chybí.

Nebyla ve hře v průběhu jara varianta, že říznete do realizačního týmu a přivedete třeba nějakého „záchranářského" trenéra?
Vyměnili jsme trenéra jednou v průběhu sezony. Ten trenér se uvedl hned třemi výbornými výkony, byť z toho nebyly body. My jsme sice vyhráli na Slavii, ale proti Boleslavi jsme odehráli celé utkání v deseti, vyrovnali jsme a v devadesáté druhé minutě jsme dostali na 1:2. Zase bod pryč. Nebo proti Příbrami jsme v devadesáté minutě hráli 1:1, ale nakonec prohráli 1:3. To jsou všechno detaily sezony a prvotní důvody sestupu. Přesto jsme se pořád mohli zachránit, kdyby to všechno bylo v pořádku.

Věřil jste vůbec Jablonci, že porazí Příbram?
Abych řekl pravdu, tak moc ne. Myslel jsem si, že tam bude remíza.

Co bude se Sigmou dál?
Musím si zvážit, jestli mám do takového systému dále dávat peníze. To je na delší uvažování, další kroky teprve zvážím. Rád se ještě zpětně podívám na zápas Jablonec – Příbram. A co bude dál, je otázkou všech tří spolumajitelů. I ostatní musí říct, jakým způsobem hodlají dávat peníze nebo prodávat akcie. Možností je více. Ale prvotně, než se vůbec budu s dvěma spolumajiteli vůbec bavit, budu velmi zvažovat, jestli z tohoto systému nevystoupím úplně pryč. Protože to se fakt nehodí.

Jílka není důvod měnit

Předloni jste po sestupu kádr i rozpočet udrželi. Jak to bude tentokrát?
Ať už budu pokračovat, nebo ne, odejde minimálně třináct hráčů. Tak nějak jsme to napočítali. Jsou to hráči, kterým končí hostování nebo smlouvy.

To je dost. Ambice na návrat již nebudou tak velké jako předloni?
V sobotu hráli hráči, kteří by měli hrát i do budoucna, když odečtu Ordoše, kterému končí smlouva. Viděli jste, že Štěrba asi může hrát, máme Hálu, Faltu i ve středové hráče mladé hráče. V útoku je Chorý, vedle něj se tam určitě posunou kluci, kteří hráli druhou ligu a uspěli v ní. O to vůbec nemám strach.

Bude pokračovat trenér Jílek?
To je otázka spíše na sportovního ředitele, ale myslím, že není důvod ho měnit. Měl by prokázat, že je dobrý trenér a nějakým způsobem to vrátit zpátky.

A sportovní ředitel Ladislav Minář?
Ptáte se mě příliš brzy, to se musí nejprve všechno vyhodnotit. Jestli bude mít vůbec zájem pokračovat ve druhé lize v celkové atmosféře. Je to otázka koncepce, která se musí rychle do týdne udělat. Takže těžko teď odpovědět.

Nicméně je podepsán pod dvěma sestupy během tří let…
Sestoupil dvakrát, i když při tom prvním přišel někdy v průběhu sezony, která byla špatná. Ale je pravda a s tím souhlasím, že je to hmatatelný neúspěch. Nicméně zase loni postoupil se dvěma mužstvy do profesionálních soutěží. Musíme vidět plusy i minusy.