Novinářům naznačil cíle pro jarní část Gambrinus ligy i to, že až do posledních chvil přestupního okna pracovala Sigma na posile last minute.

„Vypadá to ale, že se nedomluvíme," prozradil Psotka ve čtvrtek odpoledne.

Jaké cíle stavíte před tým na startu jarní části ligy?
Co se týká cílů, tak nemohou být vzhledem k postavení v tabulce a kvalitě kádru, který máme, jiné, než že se budeme rvát o Evropskou ligu. Všichni se tam chceme dostat. Jsme ve hře v lize i v Poháru České pošty. To jsou sportovní cíle. Souběžně je pro nás důležitá také ekonomická stabilita klubu. V současnosti, kdy ještě dobíhá přestupové období, se o tom hodně diskutovalo, ale v současné době si nemůžeme dovolit koupit hráče tak, jak to předvedly Plzeň nebo Sparta. Vzhledem k tomu, že ale máme dobře nastavený systém práce s mládeží, budeme i nadále pokračovat v zařazování našich hráčů do A mužstva. V minulosti se nám to několikrát vrátilo. Koncepčně se ale budeme snažit doplnit tým i zkušeným hráčem zvenku.

Pracovali jste tedy v utajení na nějaké posile?
Někoho jsme si chystali. Předběžně jsme plánovali, že bychom ho přivedli až v letním přestupním období, ale tím, že v posledních týdnech nás postihla poměrně velká marodka, tak jsme uvažovali, že bychom mohli posílit už teď. Nakonec naše ekonomická situace nebyla taková, abychom se mohli pustit do nějakých dostihů. I já cítím, že je potřeba přivést minimálně jednoho zkušeného hráče do týmu, ale chceme to udělat se zralou úvahou, a ne aby to nakonec pro nás bylo ještě kontraproduktivní.

Přijde tedy ještě na poslední chvíli někdo?
Máme čas do dneška do večera (pátek, pozn. redakce). Možné to je, ale spíš to vypadá, že už se nedomluvíme. Každopádně i tak věřím tomuto týmu, že má takovou kvalitu, aby se rval o pohárovou příčku v lize nebo o kvalifikaci do Evropy z domácího poháru.

V Teplicích zveřejnili před jarní částí platy fotbalistů. Uvažujete o něčem podobném v Olomouci?
Když se bavím s lidmi, jakou mají představu o tom, kolik hráči vydělávají, tak jejich představy jsou o hodně vyšší, než je skutečnost. Myslím, že momentálně asi tato společnost není připravena na to, aby se platy zveřejňovaly. Navíc zveřejnit základní plat je jedna věc, ale víme, že hráči mají také podstatnou část platu v motivační složce. To znamená, že je to závislé na tom, jestli mužstvo bude úspěšné.

A co zveřejňování přestupových částek. Jaký na to máte názor?
Pokud je ve smlouvě napsané, že oba kluby si nepřejí zveřejnění, tak to ven dát nemůžete, to je jasné.

Takže spíš kluby na to nejsou připravené?
Asi máte pravdu. Je to možné.

Slavie z východní tribuny

Jak těžké bylo přes zimu udržet reprezentační zálohu? Především na mladší hráče Hořavu a Pospíšila asi nějaké nabídky byly. Nebo ne?
Na dva hráče byly nabídky. Jednou to ale nebylo konkrétně dotažené. A druhá pro nás byla neakceptovatelná. V této fázi musí být pro klub ta nabídka úplně top. A zároveň musíme mít připravenou náhradu. To je o té koncepční práci. Jedině když víme, že na ten konkrétní post máme připravenou náhradu, tak můžeme tu nabídku zvažovat. Samozřejmě nejlepší by bylo, kdybychom výhodně prodávali náhradníky, ale to se asi nestane.

V jaké cenové hladině se musí pohybovat nabídka za tyto hráče, aby byla pro klub výhodná? Jsou prodejní v české lize, když Sparta a Plzeň udělaly nejdražší nákupy okolo 20 milionů?
Je to hráč od hráče. Když jsou to reprezentační hráči, tak to musí být opravdu výhodná nabídka. Sparta i Plzeň uspěly v Evropské lize a do české ligy přišly peníze. Ještě nedávno nebylo myslitelné, aby v české lize přestupovali hráči za dvacet milionů. Samozřejmě se může stát, že Plzeň postoupí do finále Evropské ligy a ty peníze přijdou. Je to otázka konkrétní situace. Ale když se budeme bavit o milionu eur, tak je to hodně nadstandardní částka, abyste hráče koupili. I půl milionu je super nabídka.

Jak se těšíte na východní tribunu, odkud budete sledovat zápas se Slavií?
Už jsem si vyzvedl lístky. Naposledy jsem byl na východní tribuně ještě s tatínkem. Tenkrát to bylo ještě na stání. Teď vezmu já své syny a půjdeme se podívat. Původně jsem to chtěl udržet v tajnosti, protože jsem se chtěl podívat, jak funguje infrastruktura na stadionu, jaké je zázemí pro fanoušky, protože je stále chceme na stadion přilákat. Na besedě s fanoušky jsem to ale nakonec řekl i veřejně.