Ve 41. minutě prošel kolem olomouckého stopera Patrik Schick, který střelou z úhlu poslal Bohemians do vedení.

Štěrba si po zápase tento moment vyčítal.

Tím spíš, že trenér Jílek, který Schicka zná ze svého působení ve Spartě, Štěrbu na tyto situace připravoval.

„Věděl jsem, že je to levonohý hráč, tak jsem čekal, že ho budu vytlačovat do té levé nohy. Ale v té rychlosti jsem udělal malý půlkrok od něj a on si to stačil posunout. Mrzelo mě to, protože jsem si to měl pohlídat," sypal si popel na hlavu Štěrba.

Inkasovaný gól ale Sigmu nezlomil a Hanáci ve druhé půli skóre otočili. Po poločasové pauze to vypadalo, jako by nastoupil jiný tým.

Zbytečně jsme se hnali dopředu

„V kabině zazněla výrazná slova od starších hráčů i od trenéra. Vyříkali jsme si, jak bychom měli hrát," popisoval Štěrba, podle kterého hráčům v úvodu svazovala nohy nervozita.

„Ze začátku byla vidět nervozita. Byla tam ta tíha okamžiku, že jsme na sestupovém místě a Bohemka před námi," přiznal.

Když Sigma otočila výsledek na 2:1, zdálo se, že je na správné cestě za důležitou výhrou. V 66. minutě ale srovnal na 2:2 Acosta.

„To už jsme měli udržet. Zbytečně jsme se hnali dopředu místo toho, abychom hráli koncentrovaněji a udrželi to. Byli jsme na koni, čekal jsem, že budeme víc na balonu. Fanoušci nás hnali. Bohužel přišla pasáž, kdy jsme zbytečně ztráceli balony a oni toho využili," zlobil se Štěrba.

Neodskočili nám, to se počítá

Bod s konkurentem v boji o záchranu byl pro Sigmu málo, ale jako katastrofu ho Štěrba nehodnotí.

„Je to začátek. I ten bod se počítá, protože nám neodskočili. Věřím, že ty další zápasy zvládneme. Kvalitu rozhodně máme, a když to podáme na tom hřišti, tak nevidím důvod, abychom se nezachránili," věří olomoucký stoper.

Ten si vybojoval místo v základní sestavě v zimní přípravě.

„Už v Turecku jsme se s trenérem bavili, ať s tím trošku počítám. Ten týden před zápasem už to k tomu směřovalo. Těšil jsem se na to," neskrýval Štěrba.

Rode? Bavíme se anglicky, sedli jsme si 

Vzhledem k tomu, že Sigmě v prvním jarním kole chyběl vykartovaný Uroš Radakovič, nastoupil vedle Štěrby další ligový debutant. Lotyšský obránce Renars Rode.

„Renars je v pohodě kluk. Bavíme se spolu anglicky, s tím nemám problém. Dost věcí jsme si vyříkali a myslím, že jsme si sedli. Teď to dál bude na trenérovi, Uroš je velká konkurence a kvalita," uvedl na adresu srbského obránce.

Trenér dbá na fotbalovost

Na podzim sbíral Štěrba cenné zkušenosti v béčku, které od nové sezony hraje druhou ligu. Ta je podle něj dobrou přípravou na nejvyšší soutěž.

„Ta druhá liga je spíš o tom, jak je člověk fyzicky připravený. Ale přijela Bohemka, která má právě hráče spíš na silovější fotbal a po této stránce jsem byl dobře přichystaný," pochvaloval si.

V první lize ale pouze fyzická hra nestačí.

„Trenér dbá na fotbalovost, teď už jsem se do toho dostal trochu líp než 
v béčku. Skloubil jsem to 
a doufám, že to bude lepší a lepší. Když budou přibývat další zápasy, tak věřím, že se to ještě zlepší," uvedl Štěrba.

ONDŘEJ KAŠLÍK