Bídný podzim Sigmy uzavřel bídný výkon proti Dukle a porážka 1:2. Na jaře čeká Hanáky jen boj o záchranu. Vždyť na sestupové příčky mají jen tříbodový náskok.

„Nemá cenu si nic nalhávat, na jaře to bude boj o záchranu. Teď si vyhodnotíme podzim a rozhodneme, jakým směrem se vydáme dál. Jasno by mělo být 19. prosince, kdy je valná hromada," říká Josef Lébr, předseda představenstva a jeden ze spolumajitelů klu­bu.

Generální manažer a zaskakující trenér Zdeněk Psotka po utkání s Duklou prozradil, že se brzy sejdete a budete řešit, co dál. Kdy by ta schůzka měla být?
Čeká mě teď výkonný výbor fotbalové asociace. Sedneme si spolu potom ve středu nebo ve čtvrtek. Pak uvidíme, co dál. Jasno by mělo být 19. prosince, kdy je valná hromada. Své si do toho bude chtít říct 
i dozorčí rada.

Zůstane Zdeněk Psotka v klubu?
Na to je ještě brzy. Musíme si podzim důkladně vyhodnotit a pak teprve uvidíme, zda budeme přijímat opatření.

Pokud by se vrátil do pozice generálního manažera, pak Sigma bude potřebovat nového trenéra. Máte už nějaké varianty?
Jak říkám, na všechno je ještě brzy. Nejdřív musíme udělat rozbor situace, který dostane k dispozici i dozorčí rada. Tam se bude posuzovat kromě sportovní také ekonomická stránka věci. Až na základě toho se budeme rozhodovat. Ale můžu vám říct, že už teď mám v telefonu asi patnáct esemesek od trenérů, kteří by chtěli v Olomouci trénovat. Zase tak špatný klub tedy asi nejsme.

Když Zdeněk Psotka přišel do pozice generálního manažera, byly do něj vkládány velké naděje. Jak jste s ním po roce spokojen?
To není tak jednoduché říct spokojen nebo nespokojen. Být manažerem fotbalového klubu neznamená jen tu sportovní stránku, ale i ekonomiku a další věci. To si teď pan Psotka zažil. Já ho musím posuzovat i podle toho, jaké změny zavádí u mládeže nebo jako předseda komise mládeže ve FAČR. Takže to hodnocení je složitější.

Jedna posila už domluvená

Fanoušky ale zajímá hlavně áčko Sigmy, a to momentálně nemá dobré výsledky.
Jistě, to je pravda, ale to je jen úzký pohled. Kdybychom měli pět manažerů, každý měl na starosti jen jednu oblast a pan Psotka áčko, tak by to bylo jiné. Ale on toho pod sebou má daleko víc. Takže ta kritika fanoušků mi připadá neobjektivní. Jistěže fanoušky nezajímají věci okolo. Vadí jim to, že ten konkrétní hráč místo gólu přestřelí břevno. Ale tam už ten Psotka není.

Vinu za současný stav tedy vidíte spíš u hráčů na hřišti?
Samozřejmě je to záležitost všech v týmu. Ale když se na podzim podívám, tak je fakt, že někteří hráči prostě neodvedli to, co jsme od nich očekávali. Nepodávali takové výkony, jaké měli. Trenéři jsou za to také zodpovědní, ale je taky otázka, do jaké míry hráči jejich pokyny plnili.

Už prosáklo, že hráči dostali poměrně vysoké pokuty a nejspíš dostanou i další. Můžete to potvrdit?
Něco už proběhlo, to je pravda. Nejvíc se ale hráči ochudili tím, že nevyhrávají a nezískávají body. Nedostávají tak prémie a nedosáhnou na bonusy, které byly vypsané. Momentálně máme drtivou většinu smluv postavenou na výsledcích. A když nejsou, tak se hráči připravili o docela velkou sumu peněz.

Spekuluje se už také o tom, že kádr bude muset projít přes zimu obměnou. V létě Sigma hlavně prodávala, aby zabezpečila provoz. Je připravena v zimě posilovat?
O jednoho hráče se v zimě posílíme, to už je domluvené. Víc bych k tomu nechtěl říkat, ale měla by to být opravdu posila. Jestli přijde nějaký větší řez, to se uvidí. Někteří hráči se nám vrátí z hostování, ale co bude, to se teprve uvidí.

Psotka do Plzně? 

Prodávat už nebudete nikoho? Sezona je finančně zabezpečená?
Jsme bez dluhů, cash flow je vyrovnaný a sezonu máme pokrytou, takže nikoho prodávat nemusíme. To, že v létě odešli Hořava s Pospíšilem, bylo způsobeno tím, že ač byly nabídky na Hořavu už za trenéra Pivarníka, tak se neprodal. Chtěli jsme dosáhnout na sportovní úspěch, ale to se nepodařilo. Nehráli jsme poháry, takže jsme museli hráče prodat. Dvacet let v Olomouci platí, že jeden hráč odejde. Před rokem a půl se neprodal žádný, tak teď šli dva. Jednoduché počty.

Vyloučit se tedy odchod dalšího hráče nedá.
Je třeba říct, že manažeři hráčů nás při podpisech smluv tlačí do výstupních klauzulí. Takže to, že někdo nakonec odejde, se vyloučit nedá.

Takovou možnost má údajně Zdeněk Zlámal. Je takových hráčů víc?
Je jich čím dál víc. Pak je samozřejmě otázkou jednání, aby ta klauzule byla v takové výši, že ten hráč nám neodejde. A pokud ano, tak to pro klub bude výhodné.

Mimochodem, v neděli se dokonce v přímém televizním přenosu objevila spekulace o tom, že o Zdeňka Psotku by mohla stát Plzeň. Proběhl nějaký kontakt mezi kluby?
Nechci to vůbec komentovat. To jsou takové ty zaručené zprávy. Jsem přesvědčen, že s panem Paclíkem (majitel Viktorie Plzeň – pozn. red.) máme takový vztah, že by mi 
o tom řekl.