Předseda představenstva Sigmy se hned na úvod svého funkčního období vymezil proti kontroverznímu místopředsedovi za Čechy Romanu Berbrovi.

„Kdybychom ho volili na Moravě, věřím, že by se našlo více než jedenáct odvážných," uvedl Lébr, který se zároveň zastal znovuzvoleného předsedy FAČR Miroslava Pelty.

„Je to srdcař, který do fotbalu přináší peníze," řekl.

Jste první olomoucký zástupce ve výkonném výboru od doby Jiřího Kubíčka. Předpokládám, že jste spokojen.
Své zvolení beru jako závazek, a to především proto, aby fotbal mohl být očištěn. Mám možnost podílet se na tom, aby se zlepšila úroveň a důvěryhodnost fotbalu. Nejen na profesionální úrovni, ale v rámci fotbalu jako takového.

Zvolen jste byl zástupci profesionálních klubů. Budete se tedy starat ve výkonném výboru především o jejich zájmy?
Velmi si vážím toho, že jsem hned v prvním kole dostal devatenáct hlasů z dvaatřiceti, přičemž nás bylo osm kandidátů. Jsem zvolen za první ligu, ale jako člen třináctičlenného výkonného výboru mám spoluodpovědnost za celý fotbal jako takový.

Jedenáct velmi statečných

V souvislosti s profesionálními soutěžemi se v poslední době hovořilo o jejich samostatnosti. Vy se řadíte mezi zastánce nebo odpůrce této myšlenky?
Jsem jednoznačně pro samostatnost první ligy, a to se všemi důsledky. Liga by na sebe podle mě měla sama vydělat a přilákat i více diváků. Především tím, že bude mnohem více důvěryhodná. Fanoušci by měli jasně vidět, že to, co sledují na hřišti, je jen sportovní klání, kde se neprojevují žádné ostatní vlivy.

Podle vás se bude samostatná liga stojící mimo FAČR schopna lépe prodat?
Věřím, že pokud se oprostíme od vlivů, které jsou především v Čechách a kterým se, zaplať pánbůh, nepodařilo prorazit i na Moravu, tak se fotbal jako produkt velmi zdůvěryhodní.

S „vlivy v Čechách" úzce souvisí jméno Romana Berbra. Co říkáte na to, že bude sedět s vámi ve výkonném výboru?
Podle mého názoru to bylo jen o odvaze delegátů. My jako Morava jsme ho nevolili. Zvolili jsme si svého místopředsedu a z Čech nás za to ani nechválili, ani nekritizovali. Ani mně tu volbu českých delegátů nepřísluší hodnotit. Své si o tom ale samozřejmě myslím. Nevěřím ale tomu, že kdybychom Romana Berbra volili na Moravě, že by těch odvážných bylo jen tak málo, jako se našlo v české komoře. Těch jedenáct považuju za velmi statečné lidi.

Pelta je srdcař

Mluvil jste o tom, jak se fotbal potřebuje očistit, ale takový člověk, už jen kvůli své pověsti, přece fotbalu nemůže prospívat. Právě naopak.
Fotbalu to škodí strašně. Je to tak negativní reklama, že člověk, který to s ním myslí opravdu dobře, tak měl odstoupit, ať už by ty důvody byly jakékoliv. Nechci posuzovat ničí minulost (Berbr ´dajně spolupracoval s StB – pozn. red.). Neznám k tomu podrobnosti. Sám vím o lidech, kteří spolupracovali. Pak mi vyprávěli své životní příběhy a je to složité. Není to černobílé. Tuto věc tolik neberu. Ale aby se za jiný názor udělilo za víkend deset červených karet, to mi přijde skutečně strašidelné. Pokud se k nějaké kampani (výzva Sportu proti kmotrům – pozn. red.) přihlásí sedmnáct tisíc lidí, tak to o něčem svědčí.

Ta kampaň ale mířila i na předsedu Peltu.
Já to nepovažuji za kampaň proti panu Peltovi. Podle mého názoru je Pelta srdcař, který pro fotbal peníze shání a sám je do něj i nosí, protože jako vlastník Jablonce je do něj musí i dávat.

Paclík je samostatná jednotka

Vy byste tedy tuto výzvu podpořil?
Odpovědí je projev pana Jansty, který byl perfektní. Pokud na valné hromadě můžu něco opravdu ocenit, tak je to jeho projev. Ztotožnil bych se s každým slovem, které on řekl (Jansta jako šéf České unie sportu doporučil Peltovi, aby si výzvu vzal jako svůj program, sám ji ale nepodepsal, protože ji podle jeho slov podepsali lidé z „Hušákovy galérky", např. bývalý předseda asociace Ivan Hašek – pozn. red.).

Jak čtete celkový výsledek voleb? Vidíte to stejně jako média, že i přesto, že ve výkonném výboru jsou Berbr a jeho partnerka Dagmar Damková, tak většinu drží tábor kolem předsedy?
Ano, je to výrazná převaha. Ale do žádných táborů se řadit nechci. Byl jsem zvolen za ligu, tak budu obhajovat zájmy ligy. Škatulkování obecně nemám rád. Třeba pan Paclík byl zařazen do Berbrova tábora. Já si třeba nemyslím, že to tak je. Pan Paclík je podle mě jako majitel Plzně samostatnou jednotkou a rozhoduje si podle toho, jak danou situaci vidí. Každý si tu historii píše sám rozhodnutími, která bude dělat v konkrétních situacích.

Olomouc přišla o zářijový zápas repre

Co bude vaše příslušnost k výkonnému výboru znamenat pro Olomouc? Hned první rozhodnutí totiž sebralo hanácké metropoli zářijový reprezentační zápas s Arménií.
Olomouc měla dva reprezentační zápasy za sebou. Měli jsme mít i tento, ale nakonec rozhodovaly ryze technické důvody. Hráči odlétají hned druhý den do Itálie. Olomouc letiště nemá a přesun po D1 nebo vlakem je přece jen o dost komplikovanější a pro reprezentanty je v hustém programu dobrá každá hodina. Proto bylo rozhodnuto, že se bude hrát co nejblíže Praze. Rozhodovalo se nakonec mezi Teplicemi, Libercem a Edenem. Já jsem olomoucký patriot a přál bych si, aby všechny reprezentační zápasy byly v Olomouci, ale je potřeba vidět i realitu.

Podle vás se tedy šance Olomouce na další reprezentační zápasy spíše zvyšuje?
Já věřím, že se rozhodně zvyšuje. Budu přímo u rozhodování. Neříkám, že ta naše pozice je extrémně lepší, ale lepší určitě je. Je to i ocenění Sigmy jako momentálně nejlepšího klubu na Moravě.