Hodně bolestná je ta z května 2011. Kdy Sigma v Jihlavě ztratila pohárové finále s Mladou Boleslaví v penaltovém rozstřelu. Navíc po konci utkání vstoupila nechvalně do dějin skupinka fanoušků pod barvami Sigmy, která útokem na slavící příznivce soupeře ještě znásobila trpkou chuť po porážce.

Hanáci rádi nevzpomínají ani na jaro 2006, kdy na Vysočině během jediné jihlavské prvoligové sezony prohráli jednoznačně 0:3. Mimochodem Jihlava vyhrála tenktrát i na podzim na Andrově stadionu. Tím pádem je jediným klubem, s nímž Sigma v nejvyšší soutěži nezískala ani bod.

O něco lepší vzpomínky má snad na Jihlavu levý obránce dnešní Sigmy Michal Vepřek. I když během svého hostování v letech 2007 až 2009 asistoval u nenaplněných postupových tužeb ambiciózního klubu.

Do nejvyšší soutěže po letech Jihlavu dovedl až letos na jaře Roman Pivarník, současný trenér Sigmy. Také kvůli jeho osobě bude dnešní souboj velmi sledovaný.

„Těším se tam," přiznává olomoucký kormidelník. „Jsou to teprve tři měsíce, co jsem odešel. Věřím, že konfrontace pro nás dopadne dobře," usmívá se.

Pivarník vs. Komňacký

Jihlavský tým by měl mít přečtený do nejmenších detailů.

„Moc se toho nezměnilo," připouští Pivarník.

Zda ale budou jeho znalosti pro Sigmu výhodou, to se podle něj ukáže až přímo na novém trávníku jihlavského stadionu. „

I zápasy ostatních mužstev máme na videu, takže je známe dobře, ale je fakt, že když jsem to mužstvo minulý rok trénoval, tak je poznám lépe. Druhá věc je, jak to dokážeme zúročit na hřišti. Přehnaně hráče zatěžovat detailními informacemi o soupeři také nemá smysl," přemítal.

I jeho protějšek František Komňacký přiznává, že tentokrát bude hodně těžké soupeře něčím překvapit. „Trenér Pivarník má o našich hráčích nesporně více poznatků než my o fotbalistech Sigmy," uvedl.

„Pro naše hráče ale může představovat pozitivní motivaci, že nastoupí proti trenérovi, jenž je dovedl do ligy," dodal však.

V čem Jihlava vyniká?

Podle Pivarníka je jeho bývalý klub nejsilnější v rychlém přechodu do útoku a poctivém bránění.

„Zatím tak pokaždé hráli, protože nebyli v roli favorita a to jim sedělo. Prezentovali se poctivým výkonem a rychlým přechodem dopředu. Je otázka, jestli tak bude hrát i v tom pátém zápase, ale já jsem přesvědčený, že ano," řekl kouč Hanáků.

„Jihlava má do brejkových situací dobré hráče a z toho těží. V prvních čtyřech utkáních dala góly buď po rychlém protiútoku, nebo po standardní situaci. To je to, na co si budeme muset dát pozor," dodal Pivarník, který neprožívá právě vysněný vstup do angažmá. Ve čtvrtek vysvětloval současnou situaci klubovému představenstvu.

„Samozřejmě si dovedu představit komfortnější začátek. Žádné ultimátum jsem ale nedostal. Jako tým máme za úkol přivézt body ze dvou venkovních zápasů, které nás čekají. Potřebujeme nahradit body, které jsme ztratili doma s Hradcem," uvedl Pivarník, pro nějž bude utkání důležité i kvůli osobě na jihlavské lavičce.

František Komňacký byl jedním z kandidátů na místo uvolněné v Olomouci loučícím se Petrem Uličným. A nebylo tajemstvím, že mu fanoušci před Pivarníkem dávali ve svých přáních přednost.

„Já to tak ale neberu. S Jihlavou je to pro mě prestižní, protože jsem tam dvakrát působil a téměř všechny tam znám. To je všechno," uvedl Pivarník, jenž také avizoval několik změn v sestavě.

Změny v sestavě?

„Po tom nevydařeném výkonu musejí nějaké přijít, ale moc bych to rozvádět nechtěl. Co se týká počtu, budou maximálně tři, spíše dvě. Ještě se rozhodneme," řekl Pivarník, který v dosavadních čtyřech utkáních v letošní sezoně protočil v ligových bojích devatenáct hráčů.

Proti Jihlavě určitě nenasadí zraněného brankáře Zdeňka Zlámala, který zatím pouze posiluje, a Zdeňka Klesnila. Útočný obr už se zapojil do běžeckého tréninku, na hřiště ale půjde až v příštím týdnu. Jeho návrat na ligové trávníky tedy pravděpodobně přijde až po reprezentační přestávce. Třetím do party je distancovaný stoper Pavel Dreksa, jenž si odpyká poslední část trestu za vyloučení v utkání proti Slovácku.

Ani na opačné straně ale nejsou bez starostí. Už proti Liberci nechytal zkušený exsparťanský brankář Jaromír Blažek, jenž má problémy se zády. Remízový zápas u Nisy pak nedohrál stoper Petr Tlustý. A právě po jeho odchodu Vysočina ztratila slibně rozehraný zápas.

Zatím má tedy na kontě čtyři remízy a na ligovou výhru čeká právě od výše vzpomínaného zápasu s Olomoucí v dubnu 2006.

„Touhu po výhře z hráčů vnímám před každým duelem. Bohužel ne vždy se nám, i s ohledem na kvality soupeře, podaří tříbodový zisk. Na druhou stranu je pravdou, že jsme dosud v žádném duelu nepropadli, tudíž věříme, že bychom se v pátek mohli vítězství konečně dočkat," prohlásil trenér Jihlavy František Komňacký.

Utkání začíná ve 20.15. Jako hlavní rozhodčí ho bude řídit Jan Jílek s asistenty Filípkem a Peřinou na čarách. Přímý přenos utkání vysílá televizní stanice Nova Fanda.