A hodit se mohou při snaze hrát v nejvyšší soutěži důstojný part také zkušenosti, které stihl jednačtyřicetiletý trenér při jízdě druhou ligou i ve své nováčkovské sestupové sezoně posbírat.

Z pozice asistenta trenéra jej čekají reprezentační srazy U21, příprava a pak už boje v nelítostných vodách první ligy.

Byl pro vás postup se Sigmou do ligy určitou trenérskou maturitou?
Tak jsem si to zatím nehodnotil. Bral jsem to tak, jak to bylo. Měli jsme zadaný cíl, byl jsem si vědom toho, že tady ta kvalita kádru v porovnání s druhou ligou prostě je. Bylo to pro mě určité zadostiučinění, že se nám to povedlo po tom nepovedeném loňském ročníku a sestupu. Vrátilo se to do správných kolejí. Maturita je jedna věc, ale potom jdeme do života, do první ligy. A tam musíme ukázat, že jsme o něco chytřejší a zkušenější.

Před rokem jste se považoval za nováčka v seniorské kategorii. Jaký je váš pocit po téhle sezoně?
(přemýšlí) Jsou trenéři, kteří do toho spadnou, půl roku jsou úspěšní a pak se nehodí ani na hnůj. Těžko se to porovnává. Pořád to beru, že jsem v prostředí mužského fotbalu nováček. Pořád rozkrývám, co je důležité pro chod mužstva. Vazby jsou jiné než v dorostenecké kategorii. Tam má trenér daleko větší autoritu, mezi muži je potřeba pracovat s egy a osobnostmi hráčů malinko jinak. Ale udělal se kus práce, u hráčů se udělal viditelný progres a sebe považuju určitě za zkušenějšího. Ale ještě pořád se mám co učit.

Slezský FC Opava – SK Sigma Olomouc 2:0
Sigma na závěr padla v otevřené partii, Opava ji do ligy nedoprovodí

Ze čtyř duelů s ambiciózní Ostravou a Opavou jste získali dva body. Vypovídá to o něčem?
(usmívá se) Baník se bije do prsou, že má s námi a s Opavou nejvíc bodů. Ale nehraje se soutěž tří týmů. To jsou takové výstřely do tmy. Ale je to na zamyšlení, byla to první věc, kterou jsme si rozebírali v autobuse. Teď je otázka, na co to ukazuje. Že s nimi nejsme konkurenceschopní? A jaký byl průběh těch zápasů? Byli jsme horší? Nemyslím si. Jen jsme neměli efektivitu. Je v tom obrovská relativita i atribut štěstí. Jestli mi někdo řekne, že Baník zaslouženě vyhrál v Opavě… Celkový součet bodů jasně ukázal, kdo si postup zasloužil.

Na kterém místě sestavy nyní tlačí Sigmu bota?
Myslím, že by to byl střed hřiště. Končí Kuba Petr, máme tam Davida Housku a Kubu Plška. Další alternace už tolik nemáme. Když jsme prohráli zápasy v první i ve druhé lize, tak to často bylo tím, že jsme ve středu hřiště neměli agresivnější typ hráče.

Je složité takového fotbalistu přivést?
Nemyslím nějakého odrážeče, ale hráče, který má i figuru, je schopný vyhrát souboje a je schopný na sebe navázat a strhnout další hráče. Pozici defenzivního záložníka bychom potřebovali vyřešit. Ale když se dívám po lize, tak nevidím až tolik vhodných adeptů. Taky to souvisí s našimi ekonomickými možnostmi.

Trenér Karel Trnečka
Kouč Trnečka končí na Nových Sadech. Jistotu záchrany oddálila prohra

Antl má potenciál

Martin Šindelář vypadl z fotbalu na delší dobu kvůli mononukleóze. Nemůže se připojit on k týmu a pracovat na návratu?
Nemůže, neprodloužil u nás smlouvu a hledá si nové angažmá. V dalším ročníku tady s největší pravděpodobností pokračovat nebude.

Končí také Jakub Petr, je to problém z hlediska síly kádru?
Byli to kluci, kteří tady dlouhodobě prokazovali výkonnost a měli tady své místo. Po zimě nám se Šindym odešel stoper číslo jedna. Kuba Petr nějaké rozdílové věci má, práce už na hřišti ale neudělá tolik, kolik bych si představoval. Chybět budou, otázka je, jak se nám je podaří nahradit mladými nebo posilami, které bychom rádi přivedli.

Talentované hráče produkuje Sigma dlouhodobě. Kdo má šanci se prosadit?
Pořád věřím Antlovi. Když ještě nebyl ničím zatížený, tak vletěl do zimní přípravy a svůj potenciál ukázal. Je na nás, abychom to z něj znovu dostali. Samozřejmě jsou důležité zkušenosti. Ale má předpoklady, je typologicky trochu jiný než klasická olomoucká škola. Nebojí se to přiostřit, přitvrdit. Velmi dobře brání a pak je taky důležité, aby byl kreativnější a efektivnější v ofenzivní činnosti. Tam ještě prostor pro zlepšení vidím.

V defenzivě se slibně ukazoval Václav Jemelka.
Udělal veliký pokrok a plnohodnotně zvládl svoje zápasy, ať už na pozici beka, nebo stopera. Je to kluk, který pracuje každý trénink na sto procent. Jde hrát za áčko i za béčko a nemá s tím žádný problém. Charakterově je to velmi dobře nastavený hráč, v budoucnu může být ve velmi důležité roli.

Vyberte gól kola
Vyberte GÓL 27. kola! Tady jsou nejhezčí trefy Krajského přeboru

Radakovič obrovsky zapracoval

Máte už vytipované posily?
Mám vytipovaných dost hráčů. Otázkou je, co pro nás bude dosažitelné.

Udržení kádru a možnost posilovat byla jednou z vašich podmínek při podpisu smlouvy, že?
Klub buduje nějakou připravenost k tomu, aby sem mohl akcionář vstoupit. A důležitý je převod stadionu do majetku města. A pak je ta sportovní stránka na nás. Řešili jsme, zda to myslíme před ligou vážně a jestli bude nutnost prodávat hráče. A ta nutnost tady teď není. Jen v případě zajímavé obchodní nabídky, která by nám pomohla. A to se bavíme maximálně o jednom hráči. Nemělo by to narušit jádro týmu.

Už se podařilo prodloužit smlouvu se stoperem Urošem Radakovičem.
Pro nás je to jednoznačně pilíř týmu. Má výkonnost, má charakter. Strašně na sobě zapracoval. Nedá se to srovnat s tím Radakovičem, který tady byl, když jsem přišel. Tím nemyslím jen to, že zhubnul, zrychlil a zdynamizoval se. Ale i přístupem. Nemusím při každém tréninku řešit jeho výstřelky, kdy nám ničil tréninkové zařízení, takže je to dobrý (úsměv).

Jak složité to budou mít při rychlosti první ligy vaši kanonýři Jakub Plšek a Tomáš Chorý?
Teď jsem zrovna četl rozhovor, možná že to bylo s panem Petrželou (trenér Baníku, pozn. red.) a ten zas tvrdil, že první liga není o tolik rychlejší, že je spíš taktičtější. Ale to odbočuju. Pokud bude hrát Kuba Plšek jako v posledních dvou měsících, tak bude mít problém. Závěr mu nevyšel, věřím tomu, že nejlépe si to uvědomuje on sám. Musí přidat. Jednoznačně má potenciál, pracuje na sobě, ale měl jsem od něj v závěru větší očekávání.

Trenér Znojma Radim Kučera
Trenérská výměna: Kučera do ligy, Balcárek do Znojma

Chorý musí zůstat pokorný

A Tomáš Chorý?
Je pro mě v tuhle chvíli plnohodnotný ligový hráč. Ve svém středu by ho chtělo daleko víc mužstev. Zaslouženě jede na soustředění s jednadvacítkou. Myslím, že by měl svou pozici obhájit i směrem na Euro. Musí zůstat skromný, pokorný. Taky ho musím občas malinko uzemnit, aby na sobě pořád pracoval. Ale nelítá někde v oblacích. Pokud bude zdraví, tak bude pro ligu platným útočníkem.

Několik hráčů jste měli také na hostování ve druhé lize. Mohou teď A-týmu pomoct?
Přijdou do těch mužstev a svým způsobem se odlišují, jsou velmi dobře individuálně vybavení. Mají kolem sebe servisní hráče, kteří to mají založené na bojovnosti. Všechny hráče si stahujeme do přípravy včetně Moulise, Texla, Kalvacha. Minimálně čtrnáct dní s námi budou. Já tady bohužel týden nebudu, ale je tady tým lidí, který umí posoudit, jak na tom jsou. Třeba Texl odvedl ve Vítkovicích dobrou práci, ale je rozdíl hrát tam a v Sigmě.