Drobisz je obžalován z uplácení, trojice spojená se střížkovskými Bohemians z přijímání úplatku.

Případ se týká utkání z května 2009. Drobisz měl tehdy podplatit hráče Bohemians částkou 300 tisíc korun, aby zajistil Sigmě vítězství a tím i postup do Evropské ligy.

Před okresní soud se kauza vrací téměř po roce. V říjnu 2011 soudce Aleš Vašků všechny obžalované osvobodil, ačkoliv podle něj ke korupci opravdu došlo. Z provedených důkazů však podle soudce nebylo možné prokázat vinu konkrétním osobám.

Státní zástupce, který všem obžalovaným navrhoval podmíněné tresty, se však proti rozsudku odvolal a krajský soud v červnu vrátil věc zpět na okresní úroveň. Podle něj je třeba doplnit dokazování.

Soud hodlá otevřít případ novým výslechem všech obžalovaných a vypovídat by měli i další svědci, kteří už před soudem stanuli při předchozích jednáních.

„Moc nevíme, co očekávat, ale já čtu rozhodnutí krajského soudu tak, že pokud se někdo doznává k tomu, že nějaké peníze přijal a soud to nevyhodnotil jako snahu o odhalení korupce, tak nemůže být osvobozen," řekl právní zástupce Petra Drobisze Petr Konečný.

„Krajský soud tak ukazuje, že buď by měli být odsouzeni tři obžalovaní z Bohemians a Petr Drobisz zproštěn, nebo že by měli být odsouzeni všichni čtyři. Ovšem je to pouze moje interpretace," dodal Konečný.

Na sportovní půdě je již případ uzavřen. Sigma byla disciplinární komisi potrestána v srpnu 2011 odpočtem devíti bodů a čtyřmilionovou pokutou. Letos v létě jí navíc Evropská fotbalová unie (UEFA) zakázala start v Evropské lize.

Brankář Drobisz dostal vedle pokuty 200 tisíc korun zákaz činnosti na 18 měsíců. Ten by mu měl vypršet v únoru.

Případ Sigma vs. Bohemians:

Aféru rozpoutal v březnu 2010 Karel Kapr, který tvrdil, že o devět měsíců dříve – v květnu 2009 – se Sigma Olomouc prostřednictvím Drobisze pokusila podplatit hráče střížkovského klubu částkou 300 tisíc korun, aby si zajistila vítězství v posledním utkání sezony a kvalifikovala se do Evropské ligy.

Kapr prý celou záležitost nahlásil až téměř po roce proto, že shromažďoval důkazy. Žádné ale nepředložil. Disciplinární komise fotbalové asociace pak sečetla Kaprovi váhání a také pokyn k nenastoupení do utkání s Bohemians 1905 a udělila klubu pokutu šest milionů korun. U soudu nastal v případě obrat.

Bývalý sportovní ředitel Sigmy Jiří Kubíček předložil při svědecké výpovědi nahrávku svého rozhovoru s pokladníkem Ladislavem Římským. Ten na nahrávce přiznal přípravu úplatku. Před soudem však tvrdil, že nahrávka je fingovaná a měla posloužit jako zbraň pro zdiskreditování dalšího z členů olomouckého vedení Jaromíra Gajdy.

Fotbalové disciplinárce však nahrávka jako důkaz stačila a Sigmu i Drobisze potrestala, ačkoliv soud později všechny aktéry osvobodil.