HFK před měsícem z poháru vyřadil brněnskou Zbrojovku, tak proč si na favorita nevyšlápnout i nyní?

Problémem je, že olomoucký klub se od té doby topí v pořádném bahně…

Pro nově vybudovanou Holici pod vedením kouče Romana Sedláčka přitom začala sezona fantasticky.

Na úvod MSFL divoká výhra v Otrokovicích, poté skalp ligového Brna. Pětistovka diváků tleskala, trenér se rozplýval.

„Výsledky jsou jedna věc, ale famózní je především jejich práce v tréninku. Vůbec je k ničemu nemusím pobízet,“ chválil své svěřence Sedláček, ale nezapomněl dodat důležitou poznámku. „Třetí liga je pro nás priorita, pohár je odměna.“

Jakub Plšek na předsezonní tiskové konferenci
Jakub Plšek, práce všeho druhu. Nejnovější role? Chytrý útočník

Někteří nemají ani na třetí ligu

Na to však olomoučtí fotbalisté zřejmě příliš zřetel nebrali, od onoho povedeného utkání totiž prohráli všech šest třetiligových duelů v řadě.

Začaly se ozývat hlasy, že HFK doplatil právě na úspěch v poháru.

Kapitán HFK Olomouc Luboš HorkaZdroj: Deník / Heloňa StanislavS tím však kapitán týmu Luboš Horka nesouhlasí: „Mně se vůbec nelíbí, když někdo mluví o tom poháru, že nám mohl ublížit. Ten zápas jsme si užili, mohl nás jen zvednout. Ale pak jsme těsně prohráli s Valašským Meziříčím a začalo se to sypat. Saháme do sestavy, furt se zkouší nějací noví kluci, ale stejně to zatím nefunguje.“

Na devětadvacetiletém Horkovi lze vidět, jak jej současná situace štve.

„Podle mě není možné, aby kluci v přípravě odvedli stoprocentní výkony a v mistráku ne! Jasně, ve třetí lize není ta zodpovědnost nějak extra velká jako ve druhé nebo první, ale přece jim musí záležet na týmu! Střídající hráči to samé, vůbec nechytí šanci za pačesy. Ať se na mě nikdo z šatny nezlobí, ale někteří hráči prostě nemají ani na tu třetí ligu. Předvádějí strašně málo,“ zlobil se po poslední prohře 1:3, která přišla v hanáckém derby v Uničově.

Fotbalisté Uničova porazili 1. HFK Olomouc (v bílém) 3:1
Nucovi pomohlo k životnímu gólu férové gesto holického Muchy

Na náš fotbal se nedá dívat

A nerozčiloval se sám, špatná situace nenechala chladným ani předsedu představenstva Vladimíra Dostála, jehož rozpálila především Bořilova hrubka, po které padl vítězný gól Nuce.

„Pan Dostál má právo na nás řvát, když nám dává peníze. Ale na náš fotbal se upřímně nedá dívat, měli bychom se nad sebou zamyslet. Není možné, abychom šli do zápasu a trenér v poločase musel dva kluky sundat. To je něco nemyslitelného. Zdá se mi, že všichni na někoho spoléhají a nikdo nechce hrát. I když jsme v Uničově třeba prohrávali 0:2, tak se na našem stylu hry nic nezměnilo… Kluci jsou pos*aní, bojí se hrát,“ nebral si servítky Horka.

Jenže jak z toho ven? Podle zkušeného obránce by Holičtí potřebovali více starších plejerů, kteří by Horkovi pomohli s dirigováním. Například v již zmiňovaném nedělním duelu byl na hřišti slyšet pouze on.

„Někoho zkušenějšího bych uvítal. A taky bychom potřebovali někoho do útoku, kdo by podržel balon. Jestliže nedáme gól jako první, nemůžeme sahat po úspěchu. V Uničově to samé, dostali jsme dva góly, pak jsme se zvedli, měli nějaké šance, ale nakonec opět dostali hřebík do rakve.“

Srážka nákladního auta s vlakem na přejezdu v Divišově ulici v Olomouci
V Olomouci se ráno srazil vlak s náklaďákem, devět zraněných

Situace byla vážná, teď je kritická

Hanáci jsou po sedmi kolech MSFL se třemi body na poslední příčce tabulky, situace je kritická.

„Ta už byla před třemi koly vážná. Teď už musíme jen věřit v nějaký zázrak, protože nedokážeme hrát vzadu na 0:0. Nejvíc mě štvou individuální chyby, které trvají celý zápas. To není tak, že by se nám třeba nepovedl nějaký desetiminutový úsek, my ty chyby děláme od první do poslední minuty. Nevím, čím to je… Asi nesoustředěnost, nezkušenost. Nebo na to prostě někteří fakt nemají,“ zopakoval svůj ostrý názor bývalý hráč Opavy.

Nabízí se tak otázka, zda mančaftu Romana Sedláčka nemůže paradoxně pomoct dnešní pohárový mač, kterým by se situace otočila.

„Nemůže, v takové situaci si to Hradcem nepůjdeme ani užít… Uvidíme, koho trenér postaví, prostě to půjdeme odbojovat, abychom se naladili na další mistrovské utkání,“ uzavřel stoper Luboš Horka.

Zleva: Tomáš Zahradníček, David Houska a Jakub Plšek slaví trefu do branky Karviné
Takhle pálí ročník 93! Odchovanci Sigmy vystrkují růžky