Nyní je mu v diskuzích omíláno, že měl být chlap a když už funkci přijal, v průběhu jara ji měl položit.

„Čítávám to taky, určitě toho ale nelituju. Upřímně říkám, že si vyčítám třeba nasazení Hubníka v Příbrami do pozice pravého beka. Myslím, že jinak bychom to utkání zvládli. To je asi mé největší trenérské ponaučení," sympaticky přiznal čerstvý čtyřicátník.

Kdo si to utkání pamatuje, ví o, o čem je řeč. Hubník – Radakovič, do té doby jedna z nejlepších stoperských dvojic, se rozpadává, vykartovaného Hálu vpravo nahrazuje čerstvý mistr z Plzně.

Trenér Sigmy Václav Jílek„Když jsem viděl hrát Hubníka na Spartě, kde hrál pravého beka naprosto excelentně… Pak se řeklo, že trenér Krejčí udělal excelentní tah. Trenérské řemeslo není vůbec jednoduché," vysvětloval Jílek 
s hořkým úsměvem.

Problém však nebylo zařazení Hubníka na kraj, nýbrž zařazení Rajnocha, který celý zápas naprosto hořel.

Plzeňský kouč Krejčí si díky širokému kádru takové tahy mohl dovolit, olomoucký kouč měl volit variantu se Štěpánem.

„Pořád se v kategorii dospělých považuju za začínajícího trenéra," upřímně prohlásil.

Zkušenosti chybějí, odhodlání ne

Ano, Jílek byl sice přes tři sezony u pražské Sparty, nicméně v pozici asistenta. A to je sakra rozdíl…

„Kdybych měl porovnat sedm měsíců, co tady jsem, se třemi a půl lety ve Spartě, tak člověk až teď poznává, jak to v klubu chodí. Když jste v pozici asistenta, ten tlak a odpovědnost na vás prostě není. Tohle pro mě byla obrovská zkušenost, bohužel draze zaplacená. Dovolím si tvrdit, že kdybych tu zkušenost měl, byla by ta situace jiná," řekl.

To však vedení hanáckého klubu vědělo, otázkou tak je, co bude dál. „Nechci se zbavovat zodpovědnosti, cíl jsem nesplnil," konstatoval na rovinu Jílek.

„Myslím, že není důvod ho vyhodit. Měl by prokázat, že je dobrý trenér a nějakým způsobem to vrátit zpátky," prozradil spolumajitel a předseda představenstva Josef Lébr.


A tahle varianta je i podle informací Olomouckého deníku nejpravděpodob­nější.

„Měl by zůstat, i kdyby se spadlo," tvrdil již před měsícem zdroj dobře obeznámený s chodem klubu.

Nový kouč Sigmy Václav Jílek na prvním trénínku

Víc táhnout za jeden provaz

I sám vysoký blonďák by rád pokračoval.

„Cíl jsem nesplnil a smlouvu mám do léta. Co bude dál, se uvidí. To je v rukou majitele. Na jednu stranu vnímám obrovské zklamání, na druhou stranu mám vnitřní odhodlání vybudovat mužstvo, které zvládne druhou ligu 
a bude konkurenceschopné v první," nebál by se těžkého úkolu ambiciózní Jílek.

„Uvědomuju si, že v momentě, kdy se nám nepodaří toto mužstvo alespoň z části udržet pohromadě, bude to obrovsky těžké. Stojím si za tím, že by se měl udělat radikální řez, ale tím myslím třeba šest, sedm hráčů. 
V kabině by měla být větší jednotnost, aby to víc táhlo za jeden provaz. Víc bych to ale nekomentoval," doplnil.

Potřeba větších změn

A ještě jednu důležitou věc by v případě svého setrvání Jílek navrhoval – nastavit si koncepční práci.

„Sportovní vedení se musí sejít a říct si naprosto jasné a konkrétní nastavení do budoucna. Když Olomouc spadla před dvěma lety, říkal jsem si, že možná je to důvod k nějaké změně. Nakonec se toho tolik asi neudálo, teď je asi toho potřeba změnit víc. Nenarážím na sportovní vedení, spíš myslím koncepční práci od mládeže až nahoru. Znovu se vrátit k poctivé tvrdé práci, která tady vždycky byla a rekrutovalo se z toho obrovské množství hráčů," uzavřel.

Povede se mu to?