Michal Vepřek se nechal v sobotu na Spartě zbytečně vyloučit a proti Mladé Boleslavi určitě hrát nebude.

„Každý si asi říkal, že kdyby to bylo 11 na 11, tak jsme tam minimálně na remízu měli. Když jsem to pak viděl v televizi, tak to asi byly zbytečné karty, ale nikdo mu nic nevyčítal,“ vykládal už s odstupem pár dní brankář Miloš Buchta.

„Chybu udělá každý. Já sám jsem ji před časem udělal v Liberci, kde jsem dostal červenou kartu. A to bylo asi ještě horší, než ty jeho dvě žluté. Ale je to podobné, jako když uděláte chybu na hřišti a soupeř ji potrestá. Musíte vstát a jít dál. V jiných zápasech nás Michal zase herně podržel, takže ve finále se to vykom-penzuje,“ nehanil svého kapitána Buchta, jenž byl v tomto týdnu vyhlášen nejlepším brankářem HET ligy.

Gólman Sigmy Miloš Buchta
Zklamaný Buchta chtěl skončit. Jsme rádi, že Jílek vybudoval toto mužstvo, říká

Sany je ztráta

Proti Boleslavi nicméně bude Vepřek absentovat.

„Vzhledem k tomu, v jaké formě Sany (Vepřekova přezdívka – pozn. red.) hrál, je to určitě dost citelná ztráta,“ říká Leoš Kalvoda, který v současnosti vede druholigové Znojmo a ze svého dřívějšího působení v Sigmě dobře zná většinu hráčů.

„Věřím ale, že co se týká kapitánských povinností, tak ho ostatní nahradí. Mužstvo si věří a Michal ani není takový ten typický lídr, který by někoho vyloženě zdrbal a mužstvo neustále viditelně hecoval.“

Před Hanáky, potažmo trenérem Václavem Jílkem, teď vyvstává nelehký úkol, jak distancovaného levého beka nahradit.

Jestli se totiž o něčem během zářivé sezóny hovořilo jako o olomoucké slabině, pak to byla šíře kádru.

Sigma skutečně hraje celý ročník s trochou nadsázky ve 12 až 13 lidech.

Základní sestava se mění zcela minimálně, pouze ve vynucených případech. Jako je tento.

Trenér Sigmy Václav Jílek
Sigma klesla, ale pořád může doufat. Jaká je matematika?

Falta na beka?

A variant není příliš. Reálně v úvahu připadají nejspíš jen dvě.

Talentovaný mladík Michal Surzyn je sice členem kádru reprezentační jednadvacítky, ale k lize přičichl maximálně jako nevyužitý náhradník na lavičce. Že by do toho vlétl z voleje zrovna v posledním kole, kde půjde stále o hodně, to se nedá čekat.

Pak se nabízí přesun Martina Hály z pravé strany na levou a zařazení Martina Sladkého, jehož Hála během jara ze sestavy vytlačil.

A pak je tu asi ta nejpravděpodobnější. Na beka se stáhne Šimon Falta a do základu vpluje buď Jiří Texl, nebo třeba Pavel Moulis.

„Myslím si, že to tak asi dopadne. Je tam i ta varianta, že by šel Hála doleva a napravo naskočil zase Martin Sladký, pokud je tedy zdravotně v pořádku, ale varianta s Faltou mi přijde nejlepší,“ míní Kalvoda.

Také on to v minulosti na kraji obrany několikrát zkoušel, ale upřímně řečeno, nebylo to úplně ono.

„Samozřejmě mu víc sedí role vpředu. Ale na druhou stranu je teď Šimon a vlastně většina hráčů v tom týmu o tři čtyři roky zkušenější. Tenkrát mu bylo dvacet a bylo to pro něj těžší. Dnes už by to měl zvládnout,“ říká Kalvoda.

„Navíc je hodně ofenzivní a Sigma potřebuje zápas vyhrát. S tím jdete do zápasu samozřejmě vždycky, ale pro tento to platí zvlášť,“ dodal.

Trenér Holice Jiří Derco
Začínáme novou éru, řekl kouč Derco po sestupu HFK

Stále ve hře o 3. místo

Sigma je stále ve hře o třetí místo a tím přímý postup do základní skupiny Evropské ligy. Kromě vlastního vítězství by však potřebovala i zaváhání konkurentů – Jablonec (hraje doma se Slováckem) a Sparty (hraje na Bohemians).

„Samozřejmě někdo ztratit může, ale jsou to spíš takové spekulace. Upřímně si myslím, že Jablonec si to tře-tí místo doma ujít nenechá. A Sparta? Možné je všechno. Na Bohemce dostala Plzeň pětku,“ připomněl Kalvoda, který je z výkonů Olomouce v aktuální sezóně nadšený.

„Musím říct, že podzim byl úplně famózní. Začátek jara byl trochu rozpačitý, ale dostali se do toho, Plša začal zase dávat góly, což chybělo. Kdyby se podařilo a tento kádr ještě rok zůstal pohromadě, tak další sezóna by mohla být opravdu velice dobrá,“ dodal na závěr.

Varianty složení obrany
VARIANTA A:
Sladký – Radakovič – Jemelka – Hála.
odhad Deníku: 25 %

VARIANTA B:
Hála – Radakovič – Jemelka – Falta.
odhad Deníku: 74 %

JINÁ VARIANTA
odhad Deníku: 1%