Klub přes zimu získal nového spoluvlastníka v podobě Miloslava Kyjevského, majitele olomoucké tiskárny FGP studio. Takže ekonomicky je zajištěn na několik let dopředu. Pro jarní část sezony dalo vedení týmu za úkol vylepšit šestou příčku po podzimu. A navrch hrát pěkný útočný fotbal.

„Loni v létě jsem prohlašoval, že je to moje poslední sezona. Ale není. Zůstanu. Nejméně na příští ročník. Myslím, že ještě nejlepší roky tohoto klubu jsou před námi,“ řekl předseda představenstva 1. HFK Olomouc Vladimír Dostál.

V minulé sezoně HFK bojoval o postup. Teď jste po podzimu na šestém místě a chcete jít výš. Je současný kádr silnější než ten loňský?
Myslím, že je nejméně tak kvalitní. Pokud budou všichni hráči zdraví, tak máme i kvalitnější. Tehdy byl třeba Michal Ševela celé jaro nemocný.

A postup do první ligy?
Už jsem to nedávno řekl. Byla by to třešnička na dortu mého působení v Holici. Ano, je to moje hrozné přání, dostat se do ligy. Určitě bychom s tímto mužstvem nehráli o nic hůř než Most nebo Bohemka, ani jako Jablonec. Takže když bude ta možnost, tak se o to znovu pokusíme.

Z týmu odešel záložník Grim, naopak přišli tři nováčci.
Zkoušeli jsme patnáct hráčů, z toho sedm středních záložníků. Byli tam i Brazilci, Chorvat, Slovinec i čeští hráči. Nakonec jsme si vybrali tři Slováky. Celkem jich už máme šest. Všechny hráče, Toporčáka, Jakuboviče a Hanzela, jsme udělali na přestup. Hráče jsme vybírali i podle toho, že chceme hrát rychlý kombinační fotbal, po zemi s minimálním počtem doteků míče, zaměřený na útok. Věřím, že všichni tři tohle budou splňovat.

Holice je špičkou druhé ligy, ale na návštěvnosti se to zatím moc neprojevuje.
Je to pro nás vždycky největší zklamání, kolik diváků přijde. Někdy šest set, někdy osm set. Na druhou stranu na Slavii chodí dva a půl tisíce a hraje o titul. Je to o dostupnosti. Chceme zřídit na Hamerské ulici autobusovou zastávku, jednáme o tom s městem, aby nejpozději od podzimní části zastávka byla. Chceme dopravní obslužnost výrazně zlepšit, A samozřejmě budeme na utkání posilovat autobusy.

Na lákání diváků je nejlepší hrát dobrý fotbal.
My chceme hrát pěkný a útočný fotbal. Nebudeme hrát určitě za každou cenu na body. Raději se podívám na pěkné útočné utkání, kde padnou branky a prohrajeme čtyři tři, než na zápas, který vyhrajeme jedna nula, a je to těžká trápená. Jak jinak sem dostaneme diváky? Fotbal je zábava. Za každou cenu ukopat jakkoliv výsledek? To ne. Kdysi jsme v divizi vyhráli ve Valašském Meziříčí jedna nula a já jsem dal týmu pokutu padesát tisíc za výkon. A tehdy mi hráči říkali, že to je jak v krasobruslení, že se hodnotí umělecký dojem. Divili se, že za holomajznu dostali pokutu.

Máte nejmladšího trenéra v lize. Tomáš Uličný má sedmadvacet let. Nebude mu chybět u týmu respekt?
Absolutně ne. Mužstvo má solidní morálně volní vlastnosti a slušnost v sobě a profesionalismus. A samozřejmě jakýkoliv nástin něčeho podobného by byl velmi tvrdě trestaný. Postavení Tomáše Uličného je na jeho mládí složité. Ale není to jen jeho otázka, je to týmová práce, na které se kromě něj podílí také Martin Kotůlek a Roman Sedláček. Podobné problémy nebudou vůbec.

V lednu HFK otevřel nový umělý trávník, areál pravidelně zvelebujete. Co máte v plánu na letošek?
Po osmi letech tento rok nebudeme budovat. Plánujeme nějaké drobné úpravy. Na druhou stranu chceme všechny činnosti v klubu zkvalitnit. A chceme připravit projekty do budoucna. Chceme dostavět tribunu, postavit multifunkční halu, posilovnu, nový trávník, umělé osvětlení. Plánů máme hodně, všechno se odvíjí od toho, jak se nám podaří zajistit peníze. Zatím se nám to dařilo.