V minulém utkání na půdě Bohemians Praha 1905 fotbalisté HFK Olomouc prohráli 1:5 a osmou žlutou kartu navíc dostali záložníci Matěj Biolek a Ondřej Čtvrtníček.

Pro oba by to za normálních okolností znamenalo stopku na dva zápasy, jak se však později ukázalo, Čtvrtníček by v sobotu nenastoupil, ani kdyby zápas proti „Klokanům" odehrál bez potrestání.

Vedení fotbalového klubu totiž v pátek vydalo následující prohlášení: „Představenstvo fotbalového klubu 1. HFK Olomouc, a.s., sděluje, že hráči David Kobylík, David Čep a Ondřej Čtvrtníček byli potrestáni za hrubé porušení disciplinárního řádu. S okamžitou platností jsou hráči vyřazeni z kádru druholigového A-týmu."

K důvodům vyřazení trojice fotbalistů HFK z kádru se nikdo z klubu nechtěl konkrétně vyjadřovat, jedno je však jisté – Hanáci půjdou do souboje proti lídrovi soutěže citelně oslabení.

„Připravujeme se na to jako na každé jiné utkání. Pro nás to bude pikantní v tom, že Znojmo trénuje Leoš Kalvoda a hraje za něj Marek Heinz nebo Radim Nepožitek," prohlásil trenér HFK Oldřich Machala.

Ten by za normálních okolností postrádal klíčové záložníky Biolka se Čtvrtníčkem, teď se však situace zhoršila a kromě nich budou chybět i vyřažení Kobylík a Čep.

„Hráčů není zrovna nejvíc, ale postavíme to nejlepší, co máme, a věřím, že to zvládneme," říká holický trenér, který si žádné negativní zprávy nechce připouštět.

„Na utkání se rozhodně těším a věřím, že to bude dobrý zápas," řekl Machala.

Jeho tým je v tabulce na solidním šestém místě, s tím, že pokud by zvládl poslední dva domácí zápasy se Znojmem a Vlašimí, tak by měl dobré vyhlídky se posunout o několik příček výš.

Když nás naštvou, budou platit oni

Znojmo, které sportovní cestou vybojovalo postup do první ligy (ještě ale čeká, jak dopadnou jednání u zeleného stolu), však Holici nedá nic zadarmo. Bojuje totiž o vítězství v celé soutěži, které by do klubové kasy přineslo milion korun.

„Nejlepší by bylo, kdybychom si odvezli tři body a měli tím pádem první místo jisté. Říkal jsem klukům, ať ukážou, jak umějí hrát, když můžou vydělat nějaké peníze," uvedl znojemský trenér Leoš Kalvoda.

Trenér společně s útočníkem Markem Heinzem vypsali motivační prémii, když v Holici vyhrají.

„Bude to občerstvení, nějaká pizza nebo kuře. Pokud nás ale naštvou, tak budou muset kupovat oni vedení," prozradil trenér.

Pro něj a pro Heinze je utkání prestižní, protože jsou z Olomouce.

„Pocházím odtud a v Holici bydlím. Určitě se přijdou podívat nějací mí známí, takže v tom to utkání bude pro mě trochu jiné," přiblížil Heinz.

Nikdo nejsme unavení

Bývalý reprezentant by byl rád, kdyby se podařilo udržet první místo.

„Uspokojení v našich hlavách asi trochu bude, ale je tam možnost získat i nějakou odměnu. Na druhou bychom měli hrát uvolněně, protože už nejsme pod takovým tlakem. V uvozovkách bychom si měli zápas užít, ale byla by hrozná škoda, kdybychom to nedotáhli do konce a soutěž nevyhráli," poznamenal Heinz.

Otázkou je, jak se fotbalisté Znojma vypořádali s víkendovými oslavami postupu do první ligy.

„Já vůbec nejsem unavený. Hráči, jestli někde tajně nepokračují, tak by měli být také už v pořádku. Ale tím, jak z nich spadlo to, že už jsme postoupili, tak je musíme namotivovat, aby hráli se vším všudy," podotkl Kalvoda.

Zápas mezi 1. HFK Olomouc a 1. SC Znojmo startuje v sobotu v 17 hodin.

Od rána bude na holickém stadionu navíc probíhat dětský den, který mimo jiné zahrnuje turnaj přípravek nebo prohlídku zázemí fotbalového stadionu.