Zatímco první část stále platí a Sparta s Plzní se do cílové rovinky blíží bok po boku, Olomouc i Jablonec začaly klopýtat.

Jako kdyby ligový bronz snad ani nechtěly.

Boj o poháry se pořádně zamotal. Zezadu už se přibližuje silné trio Liberec, Dukla, Mladá Boleslav.

Sigma získala z posledních čtyř ligových zápasů jediný bod. Po porážkách s Libercem, Spartou a Brnem remizovala o víkendu na domácím hřišti s Mladou Boleslaví.

„Po podzimu jsme byli v první čtyřce, která byla odtržená, ale teď se tam dotahují další tři mančafty, takže to nejspíš bude vyrovnané až do úplného konce," říká záložník Olomouce Martin Pospíšil.

„Škoda že jsme ten zápas neotočili, ale tentokrát bod musíme brát. Vždyť jsme v poločase prohrávali o dva góly," dodal Pospíšil.

Hanákům pomohl po přestávce rychlý gól Martina Doležala.

„Začátek jsme měli docela dobrý. Pak jsme však dostali smolný gól, a když k tomu přičtete těch několik proher za sebou, tak sebevědomí klesá. Najednou se pak bojíte hrát, máte strach, abyste něco nezkazil. První poločas, to byla od nás tragédie," připustil Doležal.

Po přestávce se však Sigma zvedla.

„Měli jsme v kabině bouřku a pomohlo to. Dostali jsme trochu čočku, ale bylo to potřeba," uznal Doležal.

„Druhý poločas jsme začali hrát po zemi a i takový tým jako Boleslav na nás nestačil. Je dobré, že se máme od čeho odrazit. Může nás to nakopnout," doufá Doležal.

Sigma je i přes mizerné dubnové výsledky stále ještě ve hře. Spoustu bodů totiž poztrácel i Jablonec, i když je na tom přece jen o chlup líp než Hanáci.

I tak ale bilance čtyř bodů ze čtyř zápasů nenadchne. Zvlášť, když soupeři byli spíše ze spodních pater tabulky. Jablonec remizoval v Příbrami a dokonce naposledy prohrál v Českých Budějovicích. Mimo utrpěl debakl 1:5 na Dukle.

„Naším největším problémem jsou individuální chyby. To nás sráží dolů. My jsme vyhráli tři zápasy v řadě, vedle dvou pohárových zápasů s Plzní také ligu se Slováckem. Přesto pak dokážeme dostat pět gólů na Dukle," posteskl si trenér Jablonce Václav Kotal po posledním nezdaru na jihu Čech.

Liberec razantně rozjel výtah tabulkou 

Právě zmíněná Dukla je jedním ze členů smečky, která už už má kořist v podobě pohárových příček na dosah. Kromě nenápadných Pražanů, kteří o víkendu s přehledem vyhráli v Hradci Králové, tam patří ještě Mladá Boleslav a loňský mistr z Liberce.

Ten po zimní očistné kúře hraje jako z partesu. I s pohárem neprohrál šestkrát v řadě a na třetí Jablonec mu chybí tři body. Na čtvrtou Sigmu dokonce ještě o jeden méně.

„Před dvěma týdny jsme si na schůzce s vedením klubu řekli, že pro nás bude priorita vyhrát pohár, protože jsme už moc nevěřili, že v lize bychom měli na to třetí místo šanci. Jenže poslední naše vydařené výsledky a ztráty soupeřů to zamotaly. Stále ale platí, že chceme především postoupit přes Jablonec v semifinále poháru," prohlásil trenér Liberce Jaroslav Šilhavý po vítězství svého mužstva 2:0 nad Zbrojovkou Brno.

Pohár, o němž mluvil Šilhavý, může celou situaci ještě více zamotat. V případě, že oba finalisté skončí zároveň v lize do třetího místa, dostane se pak i na čtvrtý tým ligového pořadí. Ještě nedávno se zdálo, že jedinou reálnou variantou pro tento scénář je obsazení Sparta (v semifinále hraje s Mladou Boleslaví) versus Jablonec. Po výsledcích z posledních kol ale může být všechno jinak.

Jisté je, že posledních šest kol slibuje napětí a drama, stejně jako zbývající pohárové duely.