Nový akcionář je pro Sigmu zejména s výhledem na návrat do nejvyšší soutěže zásadní. Zájemců je několik.

„Jeden z nich je favorizován. Jak se jmenuje, ale říci nemohu. Není to žádná Asie, Afrika, Amerika. Je to investor, na kterého si můžete normálně sáhnout. Jeho jméno asi nebude nijak zvlášť překvapivé," nastínil dlouholetý člen představenstva Sigmy a ekonomický náměstek primátora Martin Major (ODS).

Dnes jsou podíly v akciové společnosti rozděleny zhruba na třetiny.

Podnikatel Josef Lébr ovládá 39 procent, spolek SK Olomouc Sigma MŽ 27 procent, zbytek patří městu. Tento model se dost možná změní.

„Podmínkou budoucí spolupráce je, že investor chce ovládat minimálně jednapadesát procent akcií v klubu," dodal Major.

Částky, které by nový podílník do fotbalu vložil, zatím zazněly spíš orientačně. Podobné to je i s výší podílu. Město každopádně už ohlásilo, že svou třetinu pustí.

„Říkáme, že nechceme být dominantním akcionářem, účast chceme mít spíše společenskou. Jestli to bude jedno nebo pět procent, nejsem teď schopen říci, ale na blokační minoritě netrváme," uvedl Martin Major.

Dvacet milionů ročně

O tom, kdo další by případně část svých akcií odprodal, se jedná.

„Rozhodně není situace taková, že by někdo byl proti někomu, nebo si vybíral, s kým chce spolupracovat a s kým ne," sdělil místopředseda představenstva klubu Petr Konečný na úterním setkání s fanoušky.

Podle jeho dřívějších slov by měl nový mecenáš dávat do sportu nejméně asi dvacet milionů korun ročně.

Pro radnici je podstatné mít nemovitosti, bez kterých se fotbal neobejde. Podrobnosti ještě nejsou rozpracované, ale mělo by se jednat například o hlavní tribuny a provozní zázemí, kde jsou všechny potřebné technologie.

„Tento krok jako ochranářské opatření zabezpečuje, že kdyby se v Olomouci někdy v budoucnu fotbal nehrál, infrastruktura bude pod vládou města a fotbal se bude moci vrátit," vysvětlil náměstek.

Základní ujednání o změně majitele stadionu by mohla padnout ještě letos.

„Já mluvím o termínu do konce roku. Dotahujeme technické a jiné věci. Myslím, že se to mění zásadním způsobem, protože se posunujeme k téměř konkrétním variantám. Dá se říci, že řešení je na spadnutí," řekl primátor Antonín Staněk (ČSSD).

„Bylo pět variant, postupně se to zužovalo. Teď máme jednu s investorem a jednu bez něj. S tím souvisejí detaily," dodal primátor.

Nechtějí znervózňovat hráče

Převod musí schválit olomoucké zastupitelstvo. Na běžném zasedání v prosinci to ale ještě nebude. Nejspíš tak i kvůli jiným tématům primátor svolá mimořádného jednání v lednu. Termín souvisí i se začátkem přestupního období a snahou neznervózňovat hráče a sportovní vedení.

Nabytí sportoviště zamýšlí radnice pokrýt svými akciemi, stačit ale nebudou. Další hotovost nicméně město platit nebude.

„Určitě nechceme žádným způsobem investovat velké miliony do nákupu infrastruktury. V návrhu rozpočtu na to není ani koruna. Je to o rozložení v čase a započtení proti nájemnému a podobně. Přemýšlíme nad tím," řekl Major. Olomouc bude financovat provoz a dál podporovat fotbalovou mládež.

O neuhrazených ztrátách klubu se podle něj nyní jedná. „Město rozhodně nebude financovat závazky klubu vůči panu Lébrovi. Je to jeden z úkolů pro nového akcionáře. Není ale pravda, že klub je předlužený. Majetek Sigmy je v řádu set milionů korun," doplnil.

Klub zveřejnil prohlášení, že SK Sigma Olomouc ke konci listopadu nikomu nic nedluží a hospodaření je v kladných číslech. Jediné dluhy tak existují ve vztahu k akcionářům, dohromady jde o půjčky ve výši asi 73 milionů korun.

„Společnosti běžně pracují s cizími zdroji a je jistě bezpečnější dlužit svým akcionářům – vlastníkům klubu, než cizím subjektům nebo bankám. Veškeré tyto půjčky jsou kryty nemovitým majetkem, který klub vlastní, a to v několikanásobné výši," stojí ve zprávě.