Po dva hrací dny se centrum hanácké metropole zalilo do žlutomodrého hávu.

Fotbaloví turisté ze severu byli velice dobře organizovaní, svojí základnu měli na Dolním náměstí, odkud se hromadně oděni od hlavy až k patě v národních barvách vypravili jak na čtvrteční vítěznou bitvu s Itálií, tak na nedělní zápas s Anglií, který pro jejich tým skončil těsnou prohrou.

Vikingské tažení na Andrův stadion bylo v obou případech atrakcí pro obyvatele města.

Pro rozveselené chlapíky a usměvavé pohledné slečny a dámy byl policejní doprovod spíše jen formalitou. Jaký to rozdíl oproti některým nechvalně známým fanouškům, na které je Olomouc zvyklá z české ligy.

Anglie proti Švédsku. Euro U21 na Andrově stadionu v Olomouci

Na obě utkání se sportovní příznivci poctivě připravovali v olomouckých hospůdkách a restauracích, přesto se nedá říct, že by Švédové pili jako Dáni a pak měli problém se vůbec „dožít" začátku samotného zápasu.

Působili velice přátelským dojmem.

Možná jste stejně jako já cestou přes náměstí dostali nezištnou přihrávku a mohli Švédům ukázat své fotbalové dovednosti s míčem na noze (já jsem bohužel moc nepřesvědčil).

Švédští fanoušci na terase restaurace v centru Olomouce

Švédští fanoušci na terase restaurace v centru Olomouce. Autor: DENÍK/Miroslav Mazal

A další průvodní jev švédských fans ve městě? Tím byl jednoznačně zpěv.

Jedna z nejpočetnějších skupin seveřanů se usadila na terase vedle redakce Olomouckého deníku, a tak jsme měli vše z první ruky. Musím se přiznat, že mi bude chybět sborový zpěv švédské státní hymny, ze které běhal mráz po zádech, nebo povedené chorály na Johna Guidettiho – největší hvězdu týmu.

V pondělí se vše vrátilo do starých kolejí. Vikingové začali odplouvat na jih, ve středu uzavřou základní skupinu zápasem v Uherském Hradišti.

Ale kdo ví, třeba se na semifinálový den švédská enkláva v Olomouci ještě jednou zastaví.

Zpáteční „plavba" na Hanou ale vede jen přes vítězství nad Portugalskem a první místo ve skupině.

Miroslav Mazal, sportovní redaktor

Euro 21: Švédsko vs. Itálie

Švédský kotel na Andrově stadionu v Olomouci. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Euro U21 v Olomouci. Pouták Ilustrační foto.