V neděli však na Andrově stadionu všechny předčil olomoucký brankář Michal Reichl, který strčil do kapsy nejen své spoluhráče, ale zejména vlašimské útočníky.

Ty ve druhé půli nervózního zápasu vygumoval postupně hned ve třech gólovkách.

„Něco tam měli, ale jsem tam přece od toho, abych něco chytil,“ prohlásil skromně čtyřiadvacetiletý gólman Sigmy, která zůstává na jaře stoprocentní.

V prvním poločase včerejšího mače se však mohl Reichl mezi třemi tyčemi unudit.

Hanáci se do svého soupeře, jenž se mohl chlubit desetizápasovou šňůrou bez prohry, zakousli a do žádných šancí jej nepouštěli.

VIDEO: Ordoš se blýsknul na Kypru dvěma krásnými góly

Olomoucké unikum: pískání fanoušků

Olomoucký brankář se tak aspoň zahříval častým zapojováním do konstruktivní rozehrávky. A z jedné takové se dokonce ve 20. minutě gólově urodilo.

Na konci postupného útoku byla Buchvaldkova kolmice na Chorého, jemuž míč uskočil, ale za ním stojící Jakub Plšek už mířil přesně k tyči. Gól číslo 16.

Reichlova příspěvku u vítězné branky si všiml i kouč Václav Jílek.

„Nutím ho do hry nohama a dnes založil útočnou akci. Přitom už jsem tam zas slyšel pískání fanoušků, to je tady už takové olomoucké unikum… Stopeři byli obsazení dvěma útočníky soupeře a on zvolil správně přihrávku na Housku, pak z té akce byl gól. Je vidět, že na to myslí,“ chválil svou současnou jedničku.

Ta se však pořádně zaskvěla až po změně stran. Sigma, tradičně se bojící o výsledek, ubrala na aktivitě a rezultovaly z toho šance Vlašimi.

Nejdříve Reichl rychlým vyběhnutím zneškodnil únik Vyhnala a po chvilce vytáhl i dělovku Hadaščoka.

„Ukázal, proč v té bráně je a že důvěru dostává zaslouženě. Máme tady vyrovnané gólmany. Už si tu druhou ligu zažil, když nám vychytal postup. Určitě mu dnes poděkujeme,“ přidal se s komplimenty i kapitán Sigmy Aleš Škerle.

ČTĚTE TAKÉ: Trošku došly síly, přiznal po vydřené výhře olomoucký kapitán Škerle

Hašek: Sigma soutěž vyhraje s náskokem

To nejlepší si však někdejší reprezentant do 21 let nechal až na samotný závěr.

Wiesner se po dlouhém sólu dostal na hranici šestnáctky až do výborné pozice na osu brány a kroutil svou střelu na zadní tyč.

Reichl však tygřím skokem vyškrábl balon zázračně na roh.

„Šel jsem tam trochu dopředu, protože jsem počítal, že obránce by mi když tak zablokoval střelu na přední. Udělal jsem si nákrok, soupeř to obstřeloval a naštěstí jsem tam nechal ruku,“ popisoval svůj nejlepší moment, o kterém se mezi oběma trenéry mluvilo i na tiskové konferenci.

„Běží 89. minuta, my si u rohového praporku soupeře vyměňujeme na tři metry balon, ztratíme ho a Wiesner projde přes padesát metrů až k naší bráně… Už jsem viděl míč v brance, nakonec se tam Michal dostal konečky prstů a vytáhl to. Fantastický zákrok, který nám zajistil tři velmi ceněné body proti kvalitnímu soupeři,“ konstatoval domácí lodivod Jílek.

„Už jsem zvedal ruce, viděl jsem balon v bráně…“ posteskl si jeho vlašimský protějšek Martin Hašek a pokračoval: „Měli jsme dobré příležitosti, sahali jsme po bodu, který by se vzhledem k průběhu rovnal výhře. Ale brankář byl proti, vychytal nás. Odjíždíme zklamaní, ale respektujeme sílu soupeře, který vyhraje soutěž s velkým náskokem.“

Všichni pracují dobře od obrany

Michal Reichl si tak připsal druhé čisté konto v řadě a ukázal, že mezi třemi tyčemi Olomouc slabinu nemá, ať už tam stojí kdokoli.

„Určitě to povzbudí. Ale celý mančaft pracuje dobře do defenzivy, třeba Pardubice měly jen jednu střelu na bránu. Začíná to od hrotu, kde Choras chodí pod balon. A ostatní se přidávají. Pan trenér Lovásik mi hodně vyčítá, že ztrácím koncentraci, protože jsem dřív dostával na konci zápasu víc gólů. Tak se snažím víc sám se sebou na konci mluvit,“ vysvětloval muž, jenž se do branky dostal díky zranění Miloše Buchty.

Nejzkušenější fotbalista Sigmy už má sice lýtko v pořádku a trénuje naplno, na výměnu gólmanů to zatím ale nevypadá.

„To se neptejte mě, ale trenéra…“ usmíval se šibalsky Reichl.

„Budu se tam snažit udržet co nejdéle. Někdy to je ale tak, že se zraníte, náhradník chytne formu a už se tam nedostanete. Každý musí být nachystaný a dát týmu maximum,“ dodal závěrem.