Právě po střetu s ním byl 
v 54. minutě dlouho ošetřován. Útočník Slovácka nakonec musel po vzájemné srážce odstoupit, brankář Sigmy utkání dochytal.

„Jsme dva dvoumetroví chlapi, takže to je rána jak z děla," popisoval nepříjemný moment olomoucký brankář.

I Buchta zvažoval střídání, ale touha dohrát zápas byla větší než bolest.

„Pracuje tam adrenalin a chtěl jsem být u první domácí výhry po dlouhé době," přiznal Buchta.

Měl jste tvrdý střet s Liborem Doškem, ale přitom vlastně zbytečně, protože šlo o ofsajd…
To jsem ani nevěděl. Vědět, že jde o ofsajd, tak tam ani nejdu. Ale bohužel v takové situaci se rozhodnete během vteřiny. Letěl centr a musel jsem tam jít. Pro nás asi bylo dobře, že pak musel střídat.

Jak moc ta srážka bolela?
Jsme dva dvoumetroví chlapi, takže to je rána jak 
z děla. Jak jsme se srazili, tak mě asi kolenem trefil do stehna. Doufám, že se dám nějak do kupy do dalšího zápasu. Mám na stehně silného koňara.

Zraněný útočník Slovácka Libor Došek v zápase  se Sigmou na Andrově stadionu

Zraněný útočník Slovácka Libor Došek v zápase se Sigmou na Andrově stadionu. Autor: DENÍK/Stanislav Heloňa

Bylo ve hře vaše střídání?
Trochu jsem o něm uvažoval. Ale říkal jsem si, že vedeme 1:0, pracuje tam adrenalin a chtěl jsem být u první domácí výhry po dlouhé době.

V první půli jste se zapotil při pár šancích soupeře. Jak těžký to byl zápas?
Samozřejmě nemůžeme odehrát celý zápas bez střely soupeře. Kluci dneska makali. Zápas byl trochu nervózní, protože jsme si byli vědomi, že potřebujeme tři body. Máme ještě jeden zápas, ve kterém se pokusíme vytěžit co nejvíc, ať máme trochu klidnější Vánoce.

Libor Došek se dostal ke dvěma nebezpečným hlavičkám. Opravdu se nedá stoprocentně uhlídat?
Říkali jsme si, že on si umí najít místo. Ale je dobré, že nikdy neskákal sám. Vždycky tam byl v souboji. Ty hlavičky neměly razanci, takže to nebylo tak těžké. Hráč jeho kvalit by měl být pod tlakem.

Slovácko s Doškem a Slovácko bez něj jsou zřejmě dva rozdílné týmy. Souhlasíte?
Je to dobrý hráč. Je nebezpečný, protože umí pokrýt balon. My jsme se na něj připravovali a kluci to zvládli dobře. Škoda, že jsme v některých fázích byli vepředu méně efektivní, ale máme tři body a to je důležité.

Penalta? Sledoval jsem raději diváky

O výhře dvěma góly rozhodl útočník Tomáš Malec. Jak moc vám pomohl jeho rychlý gól už ve 4. minutě?
Před zápasem jsem mu říkal, že chci, aby dal gól. Přišel sem s velkým střeleckým potenciálem a je dobře, že dal už ve 4. minutě gól. Trochu nás to nakoplo, i když ta hra pak byla trochu ustrašená. Je to dobře i pro něj a možná se chytne i směrem k dalším zápasům.

Při jeho penaltě jste se ani nedíval. Byly to velké nervy?
To bylo strašné. Běžela nějaká 85. minuta, takže gól na 2:0 mohl být zlomový. Raději jsem se nekoukal a sledoval diváky. Když zvedli ruce, věděl jsem, že vedeme 2:0.

Díváme se do středu tabulky

Jihlava, která má stejně bodů jako vy, vyhrála v Ostravě. Sledujete výsledky vašich konkurentů?
Nechceme se koukat na ostatní mančafty. Myslím, že máme lepší kádr než Jihlava. Nechci je nějak urážet, ale znám naši kvalitu. Chceme se dívat spíš na střed tabulky. Když uděláme dobrou poctivou přípravu, tak myslím, že se tam brzo dostaneme.

Po příchodu nového trenéra jste třikrát udrželi čisté konto. Co se změnilo v defenzivní činnosti týmu?
Je možná ještě brzo hodnotit změny. Hlavně přišly nějaké impulsy. Je krátká doba na to, abychom něco změnili. Samozřejmě nás trenér vždycky upozorňuje, že je třeba hrát ze zabezpečené obrany a že nějaký gól už tam dáme. Dneska se to povedlo 
a chtěl bych tuhle sérii natáhnout až na konec ligy.

Stopeři Hubník a Radakovič si počínají hodně suverénně. Jak se vám chytá před takovou dvojicí?
Já myslím, že to není jen 
o stoperech. Všichni kluci, nebo alespoň ten defenzivní štít, na tom mají velkou zásluhu. Byl tam i Rajny, se kterým se mi taky dobře hrálo. Máme tři velmi kvalitní stopery a každý z nich může hrát.

Hubníkův poslední zápas doma?Podle informací Olomouckého deníku viděli diváci na Andrově stadionu Romana Hubníka 
v dresu Sigmy doma naposledy. Přestože sám fotbalista prohlásil, že se definitivně rozhodne až po zápase v Příbrami. Jednatřicetiletý obránce by se měl v zimě s největší pravděpodobností vrátit do plzeňské Viktorie, kde by mohl zabojovat o reprezentační nominaci na Euro 2016.

Autor: Ondřej Kašlík