Trenér 1. HFK Olomouc Oldřich Machala si pro domácí příznivce připravil jedno velké překvapení ještě před začátkem utkání. V zápise totiž po dlouhých dvou letech opět figurovalo jméno důrazného obránce Ondřeje Murina.

„Neměl jsem už v plánu po dlouhém zranění hrát, ale na mém návratu má velkou zásluhu trenér Machala, se kterým mám vynikající vztahy," vysvětlil čtyřiadvacetiletý stoper, který má na svém kontě pět ligových utkání v dresu Sigmy.

Pak už si však diváci během první půle předehrávaného 15. kola MSFL mohli ukroutit hlavy. Nejenže si Holičtí nevypracovali jedinou kloudnou šanci, svými chybami navíc posílali hosty do rychlých brejků.

Ten první mohl využít zkušený útočník Zdeněk Šenkeřík, jeho střela z první však mířila nad. A byl to právě fotbalista, který v roce 2007 vstřelil historicky první gól Slavie v Lize mistrů, přes koho chodila většina útočných akcí Břeclavi. Další připravil kapitánovi Simandlovi, jehož tváří v tvář vychytal výborný Mucha.

Následné střele Levaie holický brankář čelit nemušel, orazítkovala totiž břevno. Domácí tak šli do kabin se štěstím za bezbrankového stavu, zato se snůškou výkřiků z tribun.

Do druhého dějství nastoupila Břeclav bez své, alespoň co se jména týče, největší hvězdy. „Zdeněk nehrál ani minulý zápas, měl virózu. Necítil se dnes na to, aby kondičně vydržel celé utkání," vysvětloval kouč hostů Ivan Dvořák absenci Šenkeříka.

Na výkon to však nemělo vliv, úvod totiž opět patřil jihomoravskému cel­ku.

Po dvou stoprocentních šancích měl rychlonohý Carvalho i střídající Tetur, nejlepší muž utkání Mucha však za svá záda míč nepustil.

Vypadalo to, že Holice se štěstím ubrání bezgólovou remízu a se sousedem z tabulky si připíše nic neřešící bod. Jenže jako blesk z čistého nebe přišel roh v 75. minutě, který rozehrál Rozsíval na hlavu úplně volného Bučka, a stovka diváků mohla slavit.

„Břeclav hrála velmi dobře, přežili jsme několik jejich šancí a nakonec to ubojovali. Mohli jsme si asi dnes pomoct jen standardní situací, ta se nám naštěstí vydařila a zařídila vydřené vítězství a cenné tři body," uvedl domácí kouč Machala, podle kterého bude Murin posilou týmu. „Myslím, že podal velmi dobrý výkon. Na to, že nehrál dva roky, si splnil svoje. Ještě se zlepší, vím, co od něj čekat. Pomůže nám hodně i ve standardkách," do­dal.

Po solidním výkonu, ale s nulovým ziskem se hostujícímu trenéru Dvořákovi utkání hodnotilo hůře. „Hráli jsme dobrý kombinační fotbal přes oba kraje, dostávali jsme se do finálních situací, ale ty jsme neproměňovali. Naštvaný budu hodně dlouho, tato porážka mě strašně moc mrzí, protože jsme si ji myslím nezasloužili. Ale na to se fotbal nehraje," prohlásil tichým hlasem.

1. HFK Olomouc – MSK Břeclav 1:0 (0:0)

Branky: 75. Buček. Rozhodčí: Podaný – Polák, Hájek. ŽK: Rozsíval, Murin – Jurčík. Diváků: 112.

HFK: Mucha – Kucharčuk, Murin, Kotouč, Kováč (58. Grézl) – Buček, Bernard, Rozsíval, Šteigl (80. Bořil) – Danis (90. Šuba), Heinz. Trenér: Oldřich Machala.

Břeclav: Prokop – Košut (79. Sycha), Klusák, Sedlo, Fojtík – Carvalho, Simandl, Paděra, Levai – Šenkeřík (46. Tetur), Horčička (67. Jurčík). Trenér: Ivan Dvořák.

Autor: MICHAL KVASNICA