Kolem stadionu ještě panoval čilý stavební ruch, pár úprav do ostrého startu proti Trnavě na začátku března bude třeba udělat, zevnitř už ale novotou zářící stánek pro třiadvacet tisíc diváků uchvátí na první pohled.

Modré sedačky v několika odstínech, strmé tribuny, nově položený trávník jako koberec, jedním slovem paráda.

„Jsem věrný fanoušek. Na fotbal sem chodím od roku 1964. A tenhle stadion je můj splněný sen. Tolik roků jsme na nový stadion čekali,“ rozplýval se jeden z fanoušků do kamery slovenské televize.

Vít Beneš podepsal kontrakt s olomouckou Sigmou
Posila Sigmy Beneš: V Olomouci jsem byl vždy spokojený, krásné město

Olomouc místo Manchesteru City

Slovan v testovacím režimu umožnil návštěvu zápasu právě pouze svým nejvěrnějším, tedy permanentkářům.

„Pomalu každý den jsem se sem chodil dívat na stavbu, jak roste. Dělníci si ze mě dělali legraci, že zase dorazila kontrola,“ usmíval se starší muž ověšený klubovými symboly Slovanu. „Z výsledku jsem nadšený,“ dodal.

„Je to vážně krásné. Povedlo se jim to. Já už jsem napůl Slovák, takže jsem rád, že i slovenská reprezentace bude mít skvělý stánek. Slovan je tady největší klub a teď, když už nebude v azylu, počítám, že mu sem bude chodit na ligu nějakých sedm až deset tisíc diváků,“ pochválil olomoucký gólman Miloš Buchta.

„Bylo to fajn. Byl jsem rád, že tu můžeme hrát. I když jsem byl trochu překvapený, že si pozvali nás a ne třeba Manchester City usmíval se „pravý“ Slovák Milan Lalkovič.

Na hřišti Sigma „nechala“ Slovan vstřelit na novém stadionu první gól. V 25. minutě z levé strany odcentroval Šporar prosadil se Maročan Moha.

Až pak se Hanáci osmělili. Po Texlově centru mohl vyrovnat Nešpor, ale zblízka ho vychytal Šulla, kterému ještě pomohla tyč. Texlova rána pak skončila těsně vedle. Krásně nůžkami to pak zkoušel ještě Pilař, ale také netrefil.

Na druhé straně se před půli vyznamenal Buchta, který vychytal Šporara, jenž před ním šikovně tečoval.

Vyrovnání se dočkala Sigma po pauze. Na Lalkovičův roh si naskočil Jemelka a hlavou poslal míč k tyči.

Po hodině hry už Olomouc vedla. Pilařovu nabídku využil další nový muž na trávníku Yunis. Vzápětí mohl stejný hráč ještě zvýšit, ale hlavičkoval těsně vedle.

Domácí srovnali krok v 71. minutě, kdy Medveděv doklepl zblízka přízemní centr, který prošel napříč vápnem.

První zápas, byť testovací a neoficiální, nakonec ale Slovan doma prohrál. V 89. minutě Falta krásně uvolnil Zahradníčka a ten upravil na konečných 2:3.

„Vítězství bych nepřeceňoval, jsem si vědom, že Slovan v prvním poločase byl v prvním poločase o trochu lepší. Ale byla to pro nás dobrá příprava. Už jen proto, že jsme v polovině ledna mohli hrát na přírodní trávě,“ říkal trenér Václav Jílek.

„Herně nám to ale ukázalo, že ještě musíme přidat. Hodně jsme ztráceli míče ve středu hřiště a po zisku jsme téměř každý druhý odevzdali. Vzadu jsme měli také mezírky a soupeř měl hodně jasných šancí,“ nebyl spokojen. „Prostor pro práci tam určitě dál je,“ dodal.

Další přípravu Sigma sehraje v sobotu v domácím prostředí. Od 13.00 přivítá Ružomberok.

Jakub Yunis
Yunis: Budu se prát o místo v Sigmě, hostování není na pořadu dne

ŠK Slovan Bratislava – SK Sigma Olomouc 2:3 (1:0)

Branky: 25. Moha, 71. Medveděv – 52. Jemelka, 60. Yunis, 89. Zahradníček. Diváků: 2130.
Sigma: Buchta – Zahradníček, Kotouč (56. Zima), Jemelka (65. Polom), Vepřek – Kalvach, Houska (46. Lalkovič) – Falta, Texl, Pilař (65. Zifčák) – Nešpor (56. Yunis). Trenér: Václav Jílek.