Po domácí porážce s Bystrcí 20. dubna byli svěřenci trenéra Rostislava Sobka málem na odpis. Jenže hned za týden přišla nečekaná výhra ve Žďáru nad Sázovou a Novosadští se rozjeli.

Z posledních pěti zápasů čtyřikrát vyhráli a v tabulce aktuální formy jsou druzí v celé soutěži za suverénním lídrem z Blanska.

Co tak zásadního se změnilo? „Objektivně musíme říct, že jsme měli na začátku opravdu těžký los. Hráli jsme se soupeři z čela a to pro nás bylo hodně těžké,“ míní kouč Sobek.

„V jednom to ale pro nás bylo přínosem. Pořád nám to připomínalo chyby, které jsme dělali. Bylo nutné udržet optimismus, ale i díky těmto zápasům jsme nyní důslednější a týmovější. Trochu se dá říct, že jsme si z nevýhody udělali naši výhodu,“ řekl Sobek.

Rozdíl v nastavení mužstva je patrný.

„S Bystrcí jsme dostali gól na 1:1 a zlomilo nás to. S Humpolcem jsme inkasovali jako první a za pár minut to bylo 3:1. Mužstvo se semklo a samozřejmě výhry mu dodaly sebevědomí. Na hráčích je rázem vidět touha, odhodlání, soudržnost a vůle porvat se o výsledek,“ dodal kouč.

Fotbalisté Uničova. Ilustrační foto
Uničov předvedl v Dolním Benešově nejhorší výkon jara

Tomu vyšlo přeskupení řad. Dozadu do stoperské dvojice se stáhl David Škoda a zkušený Aleš Rus hraje defenzivního záložníka. „Díky tomu jsme kompaktnější a pevnější v defenzivě. Dostupujeme po celém hřišti,“ pochvaloval si změnu.

„Přestali jsme také dostávat góly ze standardek, naopak sami z nich těžíme. To je další změna, která mi dělá radost,“ podotkl Sobek.

„Když mužstvo takhle šlape, tak vám pak vyskočí i individuality,“ řekl.

Tak jako proti Břeclavi, kde se za stavu 0:0 zaskvěl dvěma zákroky brankář Jiří Zbořil. „To byly gólové situace, ohromně nás podržel,“ chválil Sobek extravagantního gólmana, kterého v zimě udělal jedničkou. Šťastný tah!

„Od zápasu proti Rosicím si drží konstantní výkonnost, což je cennější, než když někdo jednou zazáří a podruhé vyhoří. Svým přístupem dokáže nakazit i ostatní hráče. Celkově nám v kabině zafungovala chemie a všechno je veselejší,“ dodal Sobek.

V sobotu na Zbořilovu show zdatně navázali dvěma brankami obránce Krátký a útočník Ďuríček. Ve druhém poločase pak domácím nahrálo i vyloučení kapitána Břeclavi Hlocha, který neudržel nervy na uzdě a pustil se do potyčky se soupeřem.

„Břeclav jinak herně předvedla dobrý výkon. Myslím si, že to byl divácky zajímavý zápas. Sice jsme v poločase vedli, ale čekal jsem, že to bude ještě těžké. Červená karta nám ale samozřejmě pomohla,“ řekl Sobek.

Jeho tým je nyní v divizi D na patnáctém místě s osmibodovým náskokem na Bystrc. V dalším zápase pak hraje v Havlíčkově Brodě, který je třináctý.

FK Nové Sady – MFK Břeclav 2:0 (2:0)

Branky: 33. Krátký, 36. Ďuriček. Rozhodčí: Šimeček – Slováček, Dedek. ŽK: Šuba – Schüller, Kurdík, Ulehla. ČK: 59. Hloch. Diváci: 88.

Nové Sady: Zbořil – Krátký, Škoda, Kopp, Popelka – Žďánský, Rus – Spurný, Richter (85. Pošusta), Šuba (76. Škrabal) – Ďuriček (90. Janeček). Trenér: Rostislav Sobek.

Břeclav: Fibingr – Herman, Hloch, Netopilík, Schüller, Fiala, Kurdík, Trčka (43. Ulehla), Konečný (78. Tkadlec), Motyčka, Ianosteac. Trenér: Roman Konečný.