Majitelka domu v Lipníku slyšela klepání v topení, a protože chtěla zjistit příčinu závady, přivolala na místo souseda. V momentě, kdy spolu však vkročili do místnosti kotelny, ozval se výbuch.

Následkem exploze utrpěla žena opaření na dvanácti procentech těla, muž pak na šestatřiceti. Zranění byli převezeni záchrannou službou na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě.

Z následků nehody se budou podle lékařů vzpamatovávat šest týdnů.

„Majitelka domu slyšela podivné klepání v topení, a tak šla kotel zkontrolovat v domnění, že se jedná o poruchu čerpadla, “ popsala případ přerovská policejní mluvčí Michaela Sedláčková.

Protože žena nevěděla, jak poruchu sama odstranit, zašla pro souseda a poprosila ho, aby jí pomohl čerpadlo zprovoznit. „V okamžiku, kdy však vstoupili do kotelny, došlo k výbuchu,“ podotkla dále Sedláčková.

Detonace podle hasičů, kteří na místě, zasahovali, nezpůsobila narušení statiky rodinného domu.

„Kotel byl roztržený a všude kolem byl nepořádek. Výbuch ale zasáhl pouze místnost kotelny,“ konstatoval vyšetřovatel hasičského záchranného sboru v Přerově Dušan Pala.

Podle techniků hasičů výbuch pravděpodobně zavinila technická závada. Haváriím s podobně nešťastným koncem lze podle vedoucího oddělení prevence přerovských hasičů Jaroslava Symerského zabránit jen tím, že si lidé nechají pravidelně provést revizi kotle.

„Majitelé by se měli také podrobně zabývat také návody na použití kotle a v případě jakékoliv poruchy kontaktovat odborníky, kteří věci rozumí,“ upřesnil.

Příčina výbuchu kotle v rodinném domku se zatím stále zjišťuje. Podle prvotních odhadů to ale vypadá, že za vše může špatná cirkulace vody v kotli.

„Může se stát, že třeba v případě propojení kotle na tuhá paliva s kotlem na plyn se ucpe takzvané srdce ventilu a voda přestane cirkulovat, protože nemá kam,“ vysvětlil jednu z možných příčin Symerský.

Pak dojde k přetlaku horké vody a kotel může vybuchnout. Lidé by měli proto v případě jakéhokoliv podezření, že s jejich kotlem není něco v pořádku, přivolat na místo topenáře. Laici totiž při tak vážném problému sami jen těžko něco zmůžou.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY Z OLOMOUCKA

Moje OlomouckoSportKulturaPodnikáníČerná kronika