Čím se nakonec vyučil, není podstatné, jen pro začátek bylo třeba uvést tuto vzpomínku na dávno zesnulé rodiče, kteří by svého synka bývali tak rádi vídali, jak se v bílém plášti vznešeně prochází mezi pacienty.

Což o to, k bílému plášti to Karel nedotáhl, nicméně mezi pacienty se pár desítek let po absolvování základní školy přeci jen pohyboval dost často. Také k oné představě vznešenosti se šikovně přibližoval. Karel si totiž po dlouhém období střídavých úspěchů a pohrom v roli zloděje všeho možného začal v devadesátých letech libovat na postu zloděje věcí odložených v čekárnách. Ne že by to až tolik vynášelo, nicméně k sociálním dávkám to bylo přilepšení milé a poměrně bezpečné. V devadesátých letech si lidé teprve zvykali na to, že by si měli své věci bedlivě střežit. Navíc byl Karel velmi komunikativní, a když se oblékl do svého jediného, nicméně důstojně vyhlížejícího obleku, působil opravdu dobrým dojmem. Proto se mu jeho práce v čekárnách různých poliklinik a nemocnic na celé Moravě od Ostravy po Brno velmi líbila.

Zprvu se věnoval krádežím zcela prostým, a to tak, že si vyhlédl chvíli, kdy v čekárně nebyl nikdo pozorný, popadl nějaký kabát či bundu a mazal s ním z čekárny pryč do rušných ulic. Později přišel na to, že se svou komunikativností může dělat lepší byznys. V čekárnách se dával do řeči s jinými pacienty, což mu šlo velmi dobře. Vypadal přece tak elegantně a přátelsky…

Praxe byla taková, že si s někým vytrvale povídal, ostatní jej automaticky považovali za partnera či kolegu dotyčného, a když onen chudák odkráčel do ordinace, Karel Kajoš po chvíli mrknul na hodinky, jakoby nic vzal kabát či tašku domnělého partnera a zcela klidně odkráčel ven. Někdy hlasitě dodal, aby ostatní řekli jí či jemu, až vyleze z ordinace, že mu bylo horko a čeká venku. Vtipná a úspěšná metoda. Výnosem byly kabáty a bundy a někdy i něco hodnotnějšího z tašek. Karel tak nevydělal moc peněz, protože v zastavárnách ani za koženou bundu nedávají horentní sumy. Nicméně, bavilo ho to a dělal to rád, a to je hlavní, jak říkávají odborníci na profesní kariéru.

A konec kariéry? Žádná efektní obří policejní akce. Onoho pověstného „Jednoho dne“ seděl v čekárně a zapřádal rozhovor s nějakou postarší paní, když vtom jiná postarší paní z protější lavičky konstatovala, že „tohodle chlapa ona dobře zná, protože jí před půl rokem ukradl baloňák“. Karel se sice začal bránit, nicméně kdosi z ostatních pacientů promptně přivolal policii a pak už to šlo rychle. Když několika okradeným pacientům z různých měst ukázali Karlovu podobenku, bylo to jasné. Kajošova kariéra skončila. Vzhledem k tomu, že nešlo ani zdaleka o první prohřešek, dostal u soudu za krádeže slušné tři roky vězení.